EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

Baze podataka

Baze Podataka

– najpoznatija medicinska bibliografska baza podataka koju stvara Nacionalna medicinska knjižnica Sjedinjenih Američkih Država (NLM, Bethesda, USA). Medline sadrži više od 27 milijuna bibliografskih zapisa iz biomedicinske literature u razdoblju od 1947. godine do danas. Medline indeksira više od 5400 časopisa s područja kliničke i bazične medicine, stomatologije, sestrinstva , veterinarske medicine i zdravstva iz cijelog svijeta. Većina radova u Medlineu ima sažetak na engleskom jeziku s poveznicom prema cjelovitom tekstu članka. Pristup cjelovitom tekstu članka najčešće nije besplatan. Pristup se većinom ostvaruje kada medicinski časopis ustanova s čijeg računala pristupate pretplaćuje u elektroničkom obliku ili se časopis nalazi u jednoj od elektroničkih zbirki koju za članove hrvatske akademske  i znanstvene zajednice pretplaćuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Zalaganjem Knjižnice i Komisije za medicinske knjižnice 2006. godine  MZOS i CARNet otvaraju pristupe  pretplaćenim e-zbirkama časopisa i tada Općoj bolnici “Sveti Duh”. Prilikom pretraživanja PubMeda, a preko IP-adrese naše ustanove ostvaruje se pristup cjelovitim tekstovima časopisa iz elektroničkih zbirki nacionalne ovlasnice.

Medline je  na  mrežnom sustavu PubMed slobodno dostupan svima koji traže medicinsku informaciju.

Upute za pretraživanje:  PubMed® Online Training

 

  • EBSCO CINAHL with Full Text najopsežniji je izvor cjelovitih tekstova za časopise s područja sestrinstva i zdravstva. Zbirka indeksira više od 3 100 naslova časopisa, a sadrži cjelovite tekstove za gotovo 600 časopisa u razdoblju od 1981. godine do danas.

Upute za pretraživanje: CINAHL Databases Training

 

WOS je platforma u izdanju Clarivate Analytics putem koje su dostupne indeksne i citatne baze podataka s raznih znanstvenih područja. Indeksira više od 34 000 časopisa, knjiga, zbornika i patenata  u razdoblju od 1900.  godine do danas.

Web of Sciences Core Collection sadrži tri najpoznatija citatna indeksa:

  • Science Citation Index Expanded (SCIE) – sadrži bibliografske informacije, sažetke i citate iz vodećih svjetskih znanstvenih časopisa s područja prirodnih i primijenjenih znanosti
  • Social Sciences Citation Index – sadrži bibliografske informacije, sažetke i citate iz vodećih svjetskih znanstvenih časopisa s područja društvenih znanosti
  • Arts & Humanities Citation Index – sadrži bibliografske informacije, sažetke i citate iz  vodećih svjetskih znanstvenih časopisa s umjetničkog područja i humanističkih znanosti.

 

– najpopularnija baza u Hrvatskoj. Indeksira probrane svjetske znanstvene časopisa s raznih znanstvenih područja koji su podijeljeni u sedam sekcija, pri čemu su za medicinu najvažnije:

  • Current Contents/Clinical Medicine – sadrži bibliografske podatke i sažetke iz časopisa s područja kliničke medicine
  • Current Contents/Life Sciences – sadrži bibliografske podatke i sažetke iz  časopisa s područja bioznanosti
  • Social & Behavioral Sciences – sadrži bibliografske podatke i sažetke iz  časopisa s područja društvenih znanosti.

 

JOURNAL CITATION REPORTS (JCR)

Journal Citation Reports  je citatna baza podataka koja omogućuju vrednovanje i usporedbu časopisa unutar nekog znanstvenog područja. Pomoću JCR-a možemo saznati čimbenik utjecaja (engl. impact factor) časopisa te koji su najcitiraniji časopisi u nekome području.

Upute za pretraživanje: Journal Citation Reports: Learn the Basic

Current Contents  i JCR  dio su platforme Web of Science izdavača Clarivate Analytics.

Upute za pretraživanje: Clarivate Analytics: Welcome to our Training Portal

 

Scopus je najveća bibliografska i citatna baza znanstvene literature. Uključuje bibliografske informacije, sažetke i citate iz više od 21 500 časopisa,  serija knjiga te kongresnih zbornika s raznih znanstvenih područja u razdoblju od 2004. godine do danas.  Putem baze podataka Scopus možemo pratiti citiranost autora i radova u razdoblju od 1996. godine do danas.

Upute za pretraživanje: Scopus training material

 

  • OVID  je platforma na kojoj su dostupne baze podatka izdavača Ovid Technologies. Baze pokrivaju područje biomedicine i zdravstva, biotehnologije te prirodnih znanosti. Informacijski izvori iz područja biomedicine dostupni putem platforme OVID: Journals@Ovid Full Text , Evidence Based Medicine Reviews (Cochrane Library), Medline.

Osnovne informacije i upute za pretraživanje:  EBMR – Evidence Based Medicine on Ovid

 

Biomedicina Croatica (BC) je bibliografska baza podataka koju su od 1986. do 2006. godine zajednički gradile INDOK- Knjižnica Opće bolnice “Sveti Duh” u Zagrebu i Središnja medicinska knjižnica Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Bibliografski rad čije rezultate sadrži ova baza nastavak je dugogodišnjeg rada INDOK – Knjižnice KB “Sveti Duh” na tiskanoj Bibliografiji medicinske periodike. BC sadržava bibliografske podatke o radovima hrvatskih autora s područja medicine koje su oni objavili u zemlji ili inozemstvu u bilo kojoj vrsti publikacije. Bibliografski su se obrađivali svi hrvatski medicinski časopisi, knjige izdane u Hrvatskoj, sve doktorske i magistarske radnje obranjene na hrvatskim medicinskim fakultetima, radovi objavljeni u inozemnim časopisima koje pokriva Medline, kao i zbornici radova koji su bili dostupni knjižnicama. Svaki uključeni rad sadržajno je obrađen s pomoću izvornog oblika (engleski jezik) predmetnih odrednica iz tezaurusa MeSH Nacionalne medicinske knjižnice SAD-a. Informacije o Biomedicini Croatici preuzete su sa stranica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: http://ark.mef.hr/bc/o_biomedicini_croatici

Skip to content