EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

Uprava Kliničke bolnice „Sveti Duh“ podržala organizaciju prosvjeda „I mi smo zdravstvo“

prosvjed

Podružnice Kliničke bolnice „Sveti Duh“ Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske organizirale su 5. svibnja ispred bolnice polusatni prosvjed s nazivom „I mi smo zdravstvo“.

Prosvjedu, prijavljenom Policijskoj upravi zagrebačkoj, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, odazvalo se tristotinjak zaposlenika bolnice – medicinskih sestara i tehničara, primalja, fizioterapeuta, spremačica, kuhara, domara, stolara i svih ostalih nemedicinskih djelatnosti, bez kojih niti jedna bolnica ne može funkcionirati. Podršku kolegicama i kolegama dali su i okupljeni liječnici te predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić, mag.med.techn. „Medicinske sestre i tehničari, koji su najbrojnija profesija u zdravstvenom sustavu, već odavno zaslužuju veće plaće i bolje uvjete rada. Komora im stoga stoji na raspolaganju za pomoć i suradnju ”, rekao je predsjednik HKMS-a, Mario Gazić, mag.med.techn.

Cilj organizacije polusatnih prosvjeda, održanih diljem Hrvatske u vrijeme pauze, jest upozoriti na nužnost poboljšanja radno-pravnog statusa medicinskih sestara i medicinskih tehničara te ostalih nezdravstvenih radnika, za koje ne postoji cjeloviti i ravnopravni pristup uređenju radno-pravnog statusa svih sudionika zdravstvene zaštite.

„Na današnji dan, kada obilježavamo Međunarodni dan primalja i Međunarodni dan higijene ruku pozivam sve vas da ustrajemo u  nastojanju za uređenjem radno-pravnih odnosa, u korist zaposlenika. Svi smo mi zdravstvo i bez niti jednoga od nas niti jedan zdravstveni sustav ne može opstati. Prosvjedom nastojimo apelirati na Ministarstvo zdravstva, da bude u službi svih onih na kojima zdravstveni sustav počiva, na svim zaposlenicima, za što očekujemo dostojanstvenu plaću, kazala je, između ostalog, Brankica Grgurić, sindikalna povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

Želimo biti vidljivi i prepoznatljivi zdravstvenom sustavu u Uredbi o koeficijentima, a to su zdravstveni djelatnici koji su u manjem broju u zdravstvenim ustanovama, poručili su na skupu članovi Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. „Poručujemo – i mi smo zdravstvo fizioterapeuti (prvostupnici i magistri), radiološka tehnologija (prvostupnici i magistri), molekularni biolozi i ostali bez nas ne funkcionira dijagnostika i liječenje. Ministarstvo zdravstva mora valorizirati naša obrazovanja i priznati kroz koeficijente. Apsurd je ne priznati obrazovane zaposlenike koji poboljšavaju kvalitetu zdravstvene zaštite, a naši pacijenti imaju pravo na to, na bolju zdravstvenu skrb. Ne podržavamo selektivno i parcijalno rješavanje pojedinih struka u zdravstvu već cjelovito priznavanje svih zaposlenih u zdravstvu.  Uredba o koeficijentima treba biti u službi Zdravstvenih ustanova koje prepoznaju kvalitetu i potrebe svojih zaposlenika sistematizacijom radnih mjesta“, suglasni su članovi Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Uprava KBSD podržala je organizaciju mirnog prosvjeda te poduprla inicijativu sindikata za dostojanstvenom plaćom te unaprjeđenjem radno-pravnog statusa svih zaposlenih u sustavu zdravstva. „Iskreno vjerujemo da će Ministarstvo zdravstva do 12. svibnja, kada obilježavamo Međunarodni dan sestrinstva, pronaći rješenje i udovoljiti zahtjevima sindikata. Sa svoje ćemo strane učiniti sve da medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima naše Bolnice iskažemo zahvalnost i poštovanje za sve što čine, kako za pacijente, tako i da za sve nas ostale, poručila je ravnateljica Kliničke bolnice „Sveti Duh“, prof.dr.sc. Ana-Maria Šimundić, koja se, sa suradnicima prosvjedu i pridružila.

Skip to content