EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska
postavljanje-all-segmenta-opis

Dugi niz godina Zavod za ortopediju Kliničke bolnice “Sveti Duh” prepoznatljiv je kao centar za liječenje sportskih ozljeda u Hrvatskoj te se razvija i u edukacijski centar za sportske ozljede.

Tome u prilog govori da su naši liječnici Zavoda za ortopediju službeni liječnici Hrvatskog nogometnog saveza, Hrvatskog vaterpolo saveza, Hrvatskog boksačkog saveza, Hrvatskog judo saveza, Hrvatskog gimnastičkog saveza, klubova kao što su GNK Dinamo, NK Lokomotiva, HNK Gorica, KK Cibona i mnogih drugih te su predmetni nastavnici na Sportskoj medicini i Prevenciji ozljeda na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Pročelnik Zavoda prof.dr.sc. Janković i doc.dr.sc. Vrgoč su razvili novu kirušku tehniku za liječenje ozljeda prednjeg križnog ligamenta.

Ozljeda prednjih križnih ligamenta je jedna od najčešćih ozljeda u sportaša koja udaljuje sportaša od sportskih borilišta na minimalno sedam do osam mjeseci. Povratak na isti nivo sportske aktivnosti nakon navedene ozljede je iznimno težak i zahtjevan.

Obavljajući veliki broj operacija sportaša i prateći svjetske trendove u ortopediji razvili su novu kirušku tehniku rekonstrukcije prednjih križnih ligamenata i anterolateralnog ligamenta koja je namijenjena mladoj i aktivnoj populaciji.

Kiruška tehnika naših ortopeda obuhvaća novi pristup u liječenju prednjih križnih ligamenata i anterolateralnog ligamenta zgloba koljena kojom se postavlja novi standard operativnog liječenja ozljede koljena.

Prednost nove kiruške tehnike naših nastavnik je u anatomskoj rekonstrukciji ligamenta, uklanjanju rotacijske nestabilnosti koljena, očuvanju koštanog tkiva, mogućnosti prilagođavanja napetosti prednjeg križnog ligamenta, smanjenje reaktivnosti tkiva na osteosintetski materijal i kraće trajanje operativnog zahvata.

Operativni zahvat rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta i anterolateralnog ligamenta ima najmanju mogućnost ponovnog puknuća (reruptura) u odnosu na druge operativne tehnike koje se trenutno koriste u svijetu kao metode liječenja ozljede prednjih križnih ligamenta.

Novu artroskopsku tehniku (minimalno invazivnu) primjenjuju redovito u svom svakodnevnom poslu i njihova publikacija operativne tehnike u renomiranom svjetskom časopisu predstavlja još jedno priznanje njihovom kliničkom i znanstvenom radu na Zavodu za ortopediju KB Sv.Duh.

Poveznica na članak: [URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212628720303285, 16.01.2021], članak u pdf-u

Skip to content