EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

OSMI IRD PRECEPTORSHIP: OD GENA DO TERAPIJE

Klinika za očne bolesti stvara i izvozi znanje.
image003

Na Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh” pod vodstvom prof.dr.sc. Mladena Bušića, prim.dr.med., dana 8. i 9. rujna 2022. godine održan je četvrti po redu međunarodni simpozij – preceptorship na engleskom jeziku naziva “IRDs (inherited retinal dystrophies): From genes to treatment“ (hrv. Nasljedne distrofije mrežnice: od gena do terapije), što je ukupno 8. Retina Preceptorship odnosno 19. međunarodni stručno-znanstveni skup Klinike od dobivanja statusa klinike 2010. godine. Deset oftalmologa iz vodeće oftalmološke Klinike u Bugarskoj, Aleksandrovska University Hospital, Sofia posjetili su jedini regionalni certificirani centar srednje i istočne Europe za liječenje nasljednih distrofija mrežnice, a polaznicima je prezentirano jedinstveno liječenje ove skupine bolesti mrežnice revolucionarnom genskom terapijom.

Predavači i voditelji stručnih radionica bili su oftalmolozi Klinike: prof.dr.sc. Mirjana Bjeloš, dr.med., voditeljica multidisciplinarnog tima za gensku terapiju, prof.dr.sc. Damir Bosnar, prim.dr.med., dr.sc. Borna Šarić, prim.dr.med i doc.dr.sc. Jurica Predović, dr.med., vitreoretinalni kirurzi, te dr.sc. Vlatka Brzović Šarić, prim.dr.med., prof.dr.sc. Biljana Kuzmanović Elabjer, prim.dr.med., Ana Ćurić, dr.med. i Benedict Rak, dr.med. kao članovi tima. I ovaj put je omogućena personalizirana edukacija, a preceptorship je ocijenjen ocjenom 10/10 uz pohvale i izrazitu zahvalnost sudionika te željom za nastavkom uspješne suradnje. Dvodnevni simpozij održan je uz tehničku podršku specijalizanta Klinike Leona Markovića, dr.med. koja je i ovaj puta bila na zavidnom, besprijekornom nivou. Na Klinici su dosad liječena i tri bolesnika iz Bugarske, a ukupno su članovi multidisciplinarnog tima do sada liječili oko 10% (izuzevši bolesnike SAD-a) do sada liječene svjetske populacije ovom revolucionarnom terapijom.

Organizacijom tradicionalnih, međunarodnih stručno-edukacijskih tečajeva, Klinika za očne bolesti „Sveti Duh“ ponovno daje svoj doprinos ukupnom razvoju oftalmološke struke kao i razmjeni medicinskog znanja na globalnoj razini, potičući daljnji razvoj oftalmologije i općenito medicine u znanstvenom i tehnološkom smislu. Potvrdu izvrnosti predstavlja i poziv Svjetskog oftalmološkog društva Klinici za očne bolesti da sudjeluje u obliku zasebnog simpozija na 38. Svjetskom oftalmološkom kongresu, koji se održao virtualno od 9.-12. rujna 2022. godine. Vrhunski predavači Klinike tako su u jednosatnom izlaganju kroz sedam predavanja uobličenih u zaseban simpozij naziva Highlights in Croatian Ophthalmology predstavili dosege hrvatske oftalmologije, čime se ponovno potvrđuje pozicija Klinike za očne bolesti KB „Sveti Duh“ kao lidera u edukaciji, dijagnosticiranju, liječenju i praćenju ne samo nasljednih distrofija mrežnice, već i stvaranju oftalmološkog znanja u cjelini.

Skip to content