EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

Nacionalni Dan Ambliopije (NaDA) – PRVIH 7 GODINA

I ove godine, tradicionalno, dana 12. rujna 2022., obilježavamo 7. Nacionalni dan ambliopije (NaDA).  
image005

I ove godine, tradicionalno, dana 12. rujna 2022., obilježavamo 7. Nacionalni dan ambliopije (NaDA).

Izglasao je to jednoglasno Hrvatski sabor na sjednici 20. lipnja 2016. godine uvrstivši time Republiku Hrvatsku u sam svjetski vrh zemalja s identitetom prepoznatim po razvijenoj svijesti o važnosti zdravlja djece i neupitnim naporima za stvaranjem zdravog društva.

Toga dana posebno želimo ukazati na problem ambliopije – slabovidnosti, najčešće patologije vida u djece. Samo su dvije bolesti predškolske dobne skupine koje prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zadovoljavaju kriterije za provođenje programa prevencije odnosno probira opravdanog u medicinskom i ekonomskom smislu: slabovidnost na prvom mjestu te oštećenje sluha. Za razliku od skrininga na oštećenje sluha, koji se odavno kao javnozdravstvena mjera u Republici Hrvatskoj obavlja u rodilištima neposredno po rođenju djeteta, skrining na ambliopiju provodi se tek odnedavno, točnije od lipnja 2015., iste godine kada je uspostavljen Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“. Ambliopija je ne samo najčešća patologija vida u djece već i vodeći uzrok monokularne sljepoće u dobi 20. – 70. godine života. Ambliopija se definira kao smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija, a bez prisutne vidljive bolesti oka. Ne prepozna li se i liječi u ranom periodu razvoja života djeteta, odnosno do oko 7. godine života djeteta, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid, štoviše može postati i funkcionalno slijepo. Liječenje ambliopije može biti uspješno u preko 90% slučajeva, uz potpunu korekciju vidne oštrine, po potrebi i zatvaranjem boljevidećeg oka te dobru suradljivost bolesnika, no s liječenjem je potrebno započeti čim ranije.

Inicijativa o pokretanju Nacionalnog dana ambliopije utemeljena je na rezultatima Projekta „Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba” koji je provela Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, te uz potporu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatskoga oftalmološkog društva i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju. Od rujna 2011. do lipnja 2014. godine, u vrtićima Grada Zagreba provodio se najveći svjetski projekt iz dječje oftalmologije koji je obuhvatio oko 16.000 četverogodišnjaka, u svih 60 vrtića u vlasništvu Grada Zagreba i 11 privatnih vrtića, na preko 200 lokacija (https://www.zagreb.hr/uskoro-pregledi-vidne-ostrine-cetverogodisnjaka-u-/34361). Bilo je to ujedno i prvo prospektivno istraživanje prevalencije ambliopije u Republici Hrvatskoj. Vođeni idejom stvaranja zdravog društva, te s obzirom da se radi o pregledu s ciljem redukcije preventabilnog gubitka vida, Istraživački tim Klinike predložio je Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske univerzalni model koji bi bio u funkciji nacionalnog skrininga. Temeljem navedenoga, Odlukom ministra zdravlja Republike Hrvatske od 1. lipnja 2015. godine probir na slabovidnost postao je obvezatan i dostupan svoj djeci Republike Hrvatske.

Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti najmlađi je od preventivnih programa (u koje spadaju još: Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva, Nacionalni program za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja). Usprkos pandemiji koronavirusa, s odazivom od nešto više od 45 % ujedno je i program s najboljim odazivom. Na ovim rezultatima treba čestitati kao prvo roditeljima koji su se sa svojom djecom odazvali ovako važnom pozivu, a naravno i Ministarstvu zdravstva, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Povjerenstvu za provedbu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, Referentnom centru Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam te 95 oftalmoloških timova iz 66 zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske koji provode preventivne preglede za djecu s navršene četiri godine.

S navršene 4 godine života svaki mališan u RH dobit će možda i svoje prvo pismo na kućnu adresu. Radi se o pozivnom pismu HZJZ-a u kojem se dijete poziva na probirni pregled vida s točno definiranom adresom, datumom i vremenom gdje se pregled treba učiniti. Za pregled nije potrebna uputnica!

Vrhunac aktivnosti borbe protiv ambliopije predstavlja uspostava nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti, koji je nastao uz potporu resornog Ministarstva zdravstva, a na temelju uspješne suradnje između Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice ”Sveti Duh” i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Započevši s probnim radom 1. lipnja 2017. godine, postao je prvi nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti u svijetu.

Skrb za zdravlje oka Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske dodatno je ojačalo 2020. godine uvođenjem testa crvenog refleksa iz očnog dna kao obaveznog dijela sistematskog pregleda novorođenčeta u program Mjera zdravstvene zaštite. Test crvenog refleksa, beskontaktni je pregled oka koji traje kraće od jedne minute, a otkriva ne samo za vid već i za život prijeteća stanja. Ovaj se test u RH, kao i u razvijemim društvima svijeta, provodi odmah u rodilištu i zatim s navršenih 1 mjesec života djeteta u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite djece.

U Republici Hrvatskoj, tako slobodno možemo reći, izgrađeni su najviši standardi za razvoj i očuvanje zdravog vida u djece.

U skladu s rezolucijom Ujedinjenih naroda „Vision for everyone“ iz srpnja 2021. godine pozivamo Vas da zajedničkim snagama budemo partner u ostvarivanju ovih univerzalnih, sveobuhvatnih, dalekosežnih i na boljitak cjelokupnog čovječanstva usmjerenih ciljeva za održivi razvoj na globalnoj razini.

Odazovimo se pregledu i p(r)ogledajmo na vrijeme. 

Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam
Referentni centar Ministartsva zdravstva Republike Hrvatske za nasljedne distrofije mrežnice
Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“
Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju

Skip to content