EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

NOVOSTI

 

Poštovani/a,

na zahtjev našeg Sindikata i Samostalnog sindikata zdravstva, danas (19.12.2019.) je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem  u vezi priopćenja Vrhovnog suda u kojem je navedeno da je Vrhovni sud zauzeo pravno shvaćanje da zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja (“Narodne novine” broj 143/13 i 96/15, dalje: KU) koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaće za posebne uvjete rada iz čl. 57. KU i pravo na uvećanje plaće za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi iz čl. 59. KU, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za sate ostvarene u prekovremenom radu.

Isto tako, predmet razgovora bilo je i pitanje pokretanja pregovora za izmjene odredbe članka 49. Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Na sastanku je dogovoreno da će se, čim nam odluka Vrhovnog suda bude dostupna u kompletnom sadržaju, pristupiti dogovoru oko izrade izračuna i svim ostalim potrebnim aktivnostima (uređenje COP-a, metodologija isplate i sl.) kako bi se radnicima isplatili iznosi za koje su zakinuti.

Isto tako, čim odluka Vrhovnog suda bude objavljena, pristupiti ćemo pregovorima oko izmjene članka 49.

O svim novim informacijama u vezi gore navedenih pitanja, obavijestiti ćemo vas na vrijeme.

Molimo Vas da o navedenom izvijestite članove u svojim sindikalnim podružnicama.

S poštovanjem,
Nataša Matejaš Brlić, dipl.iur.

Skip to content