EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

OD GENA DO TERAPIJE: KLINIKA ZA OČNE BOLESTI STVARA I IZVOZI ZNANJE

“IRDs (inherited retinal dystrophies): From genes to treatment“ (hrv. Nasljedne distrofije mrežnice: od gena do terapije)
1

Na Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh” pod vodstvom prof.dr.sc. Mladena Bušića, prim.dr.med., dana 6. i 7. srpnja 2022. godine održan je treći po redu međunarodni tečaj – preceptorship na engleskom jeziku naziva “IRDs (inherited retinal dystrophies): From genes to treatment“  (hrv. Nasljedne distrofije mrežnice: od gena do terapije), što je ukupno sedmi Retina Preceptorship. Polaznicima je prezentirano jedinstveno liječenje ove skupine bolesti mrežnice revolucionarnom genskom terapijom koja predstavlja vrhunac suvremene, ne samo oftalmologije, već i medicine uopće. Ostvarivanjem statusa certificiranog Centra izvrsnosti za provedbu genskog liječenja nasljednih distrofija mrežnice u srpnju 2020. godine kao 6. centra u svijetu, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ pozicionirala je Republiku Hrvatsku kao prvu zemlju u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi koja primjenjuje ovu inovativnu gensku terapiju nasljednih distrofija mrežnice. S ponosom ističemo da je multidisciplinarni tim do sada liječio oko 10% svjetske populacije (izuzevši bolesnike SAD-a). Među 20 do sada liječenih bolesnika na Klinici, a bez ijednog zabilježenog neželjenog događaja, jest i najstariji do sada liječeni bolesnik na svijetu. Tako je po prvi puta dokazana djelotvornost i uspješnost liječenja pacijenata starije životne dobi genskom terapijom, čime je upravo  Klinika za očne bolesti  pomakla dosadašnje granice razumijevanja ove bolesti.

Na Preceptorship-u sudjelovali su oftalmolozi iz sedam zemalja svijeta; Bugarske, Poljske, Mađarske, Izraela, Litve, Cipra i Hrvatske, a predavači i voditelji stručnih radionica bili su oftalmolozi Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“: prof.dr.sc. Mirjana Bjeloš, dr.med., voditeljica tima, prof.dr.sc. Damir Bosnar, prim.dr.med., dr.sc. Borna Šarić, prim.dr.med  i doc.dr.sc. Jurica Predović, dr.med., vitreoretinalni kirurzi, te dr.sc. Vlatka Brzović Šarić, prim.dr.med., prof.dr.sc. Biljana Kuzmanović Elabjer, prim.dr.med. kao članovi tima. S obzirom na broj polaznika omogućena je personalizirana edukacija. „Izvrstan tim! Prekrasni ljudi! Izvrsna organizacija! Velika zahvala na ljubaznosti i iznimnim naporima da nas podučite svemu! Uz  znanje i golemo iskustvo, posebno ističem nesebično prenošenje znanja. Bilo je zadovoljstvo upoznati vas!“, samo su neki od komentara polaznika preceptorship-a koji je ocijenjen najvišom zbirnom ocjenom 10 /10.

Po prvi puta je u regiji srednje, istočne i jugoistočne Europe, uz predavanja i stručne radionice, omogućena virtualna aplikacija lijeka Luxturne TM u subretinalni prostor koji je i ciljno mjesto aplikacije ovog lijeka, a uz pomoć najnovije virtualne tehnologije. Dodatno, po prvi  puta predstavljena je i primjena FST uređaja (engl. full-field light sensitivity threshold testing) u Republici Hrvatskoj koji je u svijetu prihvaćen novi standard za objektivnu evaluaciju vijabilnosti preoperativno te učinka terapije, čime je ponovno potvrđena važnost najrecentnijih tehnoloških mogućnosti kao ključa napretka u dijagnosticiranju, liječenju i praćenju pacijenata u medicini. Cijeli kongres održan je uz tehničku podršku Leona Markovića, dr.med., i Benedicta Raka, dr.med. koja je i ovaj puta bila na zavidnom, besprijekornom nivou.

Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh” organizacijom ovakvih, možemo slobodno reći već tradicionalnih, međunarodnih stručno-edukacijskih tečajeva daje svoj doprinos ukupnom razvoju oftalmološke struke kao i razmjeni medicinskog znanja na globalnoj razini, potičući daljnji razvoj oftalmologije i općenito medicine u znanstvenom i tehnološkom smislu. Nastavak prezentiranja znanja slijedi na ovogodišnjem 22. –om međunarodnom Euretina kongresu u Hamburgu gdje će eksperti Klinike prezentirati svoja iskustva iz područja rijetkih bolesti stražnjeg segmenta oka. Predstojnik Klinike za očne bolesti, prof.dr.sc. Mladen Bušić, prim.dr.med. zahvljajuje svim predavačima i polaznicima tečaja uz najavu sljedećeg IRD Preceptorship tečaja koji će se održati u rujnu ove godine na ciljanu zamolbu oftalmologa iz Bugarske čime se ponovno potvrđuje pozicija Klinike kao lidera u edukaciji dijagnosticiranja, liječenja i praćenja nasljednih distrofija mrežnice i stvaranju znanja.

Skip to content