EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

Dan kliničke bolnice “Sveti Duh”

DanBloniceSvDuh (121)

Sretan nam rođendan!

U dvorani Zrinjevac Kliničke bolnice „Sveti Duh“ 7. se lipnja tražilo mjesto više. Uz zvukove klavijatura pijanista bogate međunarodne karijere Vitomira Ivanjeka i pljeska zahvalnosti zbog prepoznate i nagrađene izvrsnosti timova i pojedinaca, zaposlenici naše Bolnice proslavili su 219. rođendan najstarije hrvatske bolnice. Svečanosti su se odazvali gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicama – pročelnicama Martinom Jurišić i Lorom Vidović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar“ dr.sc. Branko Kolarić, izaslanica Ministra zdravstva dr. Anita Milas Anzić, te brojni ravnatelji gradskih zdravstvenih ustanova, jednom riječju prijatelji i partneri.

„Kažu, da biste znali kamo idete, morate znati odakle dolazite. Mi smo krenuli prije 219 godina kao Bolnica Milosrdne Braće, a 8. lipnja 1931. godine donesena je odluka o preseljenju s prve lokacije na ovu današnju“, kazala je uvodno ravnateljica prof.dr.sc. Ana-Maria Šimundić. Podsjetila je da Kliničku bolnicu „Sveti Duh“ danas čini 1659 zaposlenika, zahvaljujući kojima 450.000 pacijenata godišnje ima zdravstvenu skrb. Bolnica danas ima 15 Klinika i Zavoda opremljenih najsuvremenijom medicinskom i dijagnostičkom opremom.  Osvrnuvši se na ostvarene rezultate Ravnateljica je naglasila da je „u prošloj je poslovnoj godini Bolnica ostvarila najbolju likvidnost u posljednjih desetak godina – povećani su prihodi od vlastitog rada i istodobno  smanjeni rashodi, te da je u 2022. godini fakturirano 60 milijuna kuna više usluga prema HZZO-u od vlastitog rada, tj. 10 posto, a u prvom kvartalu 2023. čak 30% više no u 2021. godini. Dug koji bolnica na godišnjoj razini stvara svojim poslovanjem, je u 2022. prepolovljen u odnosu na prethodnu godinu, a prema podacima za prvi kvartal 2023. godine, taj dug je smanjen na čak 30% u odnosu na 2021. godinu. Značajno su skraćene i Liste čekanja, pa se primjerice na Ortopediji danas čeka pet puta kraće nego prije. Za operaciju šake danas se čeka dva tjedna, a u drugim bolnicama i do godinu dana. Operacija katarakte donedavna se čekala i do dvije godine, a danas četiri puta manje“, kazala je ravnateljica Šimundić. Dodala je da je bolnica u značajnim infrastrukturnim i poslovno-procesnim investicijama. Riječ je o osnivanju Centra za planiranje obitelji, proširenju mrtvačnice i nabavi rashladnih uređaja za smještaj pokojnika, završetku radova i opremanju zgrade „Mikrobiologije”, izradi Strategije razvoja integriranog IT sustava bolnice, sanaciji temelja i cjelovitoj obnovi pet zgrada, rušenju dvije i izgradnji nove zgrade „Novi OHBP i centralni operacijski blok. „Puno smo napravili, ali nas još puno toga čeka“, zaključila je Ana-Maria Šimundić.

Zahvalivši na pozivu na svečano obilježavanje „Dana bolnice“ uzvanicima se obratio gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević rekavši da je „stvaranje pozitivne radne atmosfere i izgradnja povjerenja, timski rad i razumijevanje potreba, kako vlastitih tako i drugih, uključivost i otvorenost zadaća svih: vas kao djelatnika i rukovodstva bolnice i nas kao gradske uprave. U tim nastojanjima imate i imat ćete, našu bezrezervnu podršku“, poručio je zagrebački gradonačelnik.

Prisjetivši se ključnih vrijednosti zaposlenika Bolnice – transparentnosti, komunikacije, odgovornosti, povjerenja, poštovanja i timskog rada, proslava rođendana nastavljena je prepoznavanjem i nagrađivanjem najboljih timova i najuspješnijih pojedinaca. Nagrade su im uručili zamjenik Ravnateljice doc.dr.sc. Igor Alfirević i prof.dr.sc. Žarko Alfirević.

Za 2022. najbolji timovi su: Klinika za ginekologiju i porodništvo, u čije je ime nagradu primio predstojnik prof.dr.sc. Ratko Matijević; Klinika za neurologiju, u ime koje je nagradu primila predstojnica doc.dr.sc. Sanja Tomasović. Nadalje, naj tim je i tim Klinike za očne bolesti, a nagradu je primio predstojnik prof.dr.sc. Mladen Bušić. U ime Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, nagradu je primila dr. Sanja Sarta. Naj tim je i tim Zavoda za  ortopediju i traumatologiju, u čije ime su nagradu primili doc.dr.sc. Goran Vrgoč i prof.dr.sc. Alan Ivković.

„Da izvrsnih među nama ima još jako, jako puno, pokazuju nam svakodnevno vaši rezultati, iz klinika, zavoda, odjela, ambulanti“, kazala je Ravnateljica. „Upravo zbog izvrsnosti kojoj težimo, prepoznajemo i nagrađujemo najuspješnije pojedince među nama“, dodala je.

Za 2022. to su prof.dr.sc. Mirjana Bjeloš,  doc.dr.sc. Jurica Predović i dr. Josipa Bračić  iz Klinike za očne bolesti. Potom su to dr. Antun Koprivanac i dr. Dubravka Županić-Krmek iz Klinike za unutarnje bolesti te dr. Maja Brkić, Klinika za ginekologiju.

Kada grupa ljudi učinkovito funkcionira onda može rješavati kompleksnije probleme, donositi bolje odluke, izražavati kreativnost i doprinositi međusobnom razvoju i posvećenosti, više nego što to može pojedinac radeći sam. Grupa je, dinamičan, složen, stalno promjenjiv živući sustav koji, baš kao i pojedinac, ima svoje obrasce ponašanja i svoj život. Tim može biti uspješan, samo ako ga čine snažni pojedinci koje vodi želja za zajedničkim uspjehom.

Upravo onakvi kakve ima Klinička bolnica „Sveti Duh“.

Hvala svima i sretan nam rođendan

Skip to content