EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

Zavod za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice Sveti Duh: regionalni edukacijski centar za artroskopske zahvate koštano-zglobnog sustava

ortopedija

U Zavodu za ortopediju Kliničke bolnice Sveti Duh protekla su dva tjedna, u svojstvu suradnika, boravili prof.dr.sc. Roze Gjoleva, doc.dr.sc. Aleksandar Saveski i dr. Igor Atanasovski, ortopedi Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Majka Tereza u Skopju, vodeće ortopedske ustanove u Makedoniji. Prema riječima jednog od njihovih mentora doc.dr.sc. Gorana Vrgoča, riječ je o konceptu kontinuiranog transfera znanja iz područja rekonstrukcije prednjih križnih ligamenata i anterolateralnog ligamenta zgloba koljena,  koju stručnjaci Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice Sveti Duh prenose kolegama suradnih bolnica u regiji.

Tehnika artroskopske rekonstrukcije ligamenta koljena, koju od 2018. primjenjuju ortopedi KBSD jedinstvena je po primjeni originalnih kirurških tehnika, koje su rezultat vlastitih inovativnih promišljanja, doznajemo od docenta Vrgoča.  Riječ je o minimalno invanzivnoj operativnoj metodi, koja pacijentu donosi brži oporavak, jamči bolju kvalitetu života i idealno stabilizira ozlijeđeno koljeno za sve vrste sporta i sportskih opterećenja. Operativna tehnika je objavljena 2021. godine u časopisu Journal of Arthroscopic Techniques (Jankovic S, Vrgoc G, Vuletic F, Ivkovic A. Modified Technique for Combined Reconstruction of Anterior Cruciate Ligament and Anterolateral Ligament. Arthrosc Tech. 2021;10:e599-e604.) Tehniku je 2018. godine uveo naš pročelnik prof. dr. sc. Janković koji konstantno pomiče granice izvrsnosti u artroskopskim zahvatima u Hrvatskoj te je glavni pokretač razvoja našeg Zavoda. Ova vrsta tehnike je danas svjetski standard koji se izvodi u malom broju ortopedskih centara u Europi zbog kompleksnosti izvođenja samog operativnog zahvata. Zahvat se na Zavodu za ortopediju i traumatologiju KBSD izvodi rutinski svakodnevno uz mnoge druge modifikacije.

Također, u artroskopskim zahvatima na zglobu koljena nastoji se svim pacijentima sačuvati oštećeni i rupturirani menisci provođenjem svih tehnika šivanja meniskusa uz dodatnu primjenu ortobiološkog liječenja s ciljem postizanja što većeg uspjeha cijeljenja. Svi pacijenti Zavoda za ortopediju i traumatologiju KBSD i ishodi liječenja se prate i bilježe. Naši rezultati pokazuju uspješnosti od preko 85% u liječenju ozlijeđenih meniskusa te su ti rezultati objavili u svjetski poznatom časopisu 2023. godine (Vrgoč G, Vuletić F, Matolić G, Ivković A, Hudetz D, Bulat S, Bukvić F, Janković S. Clinical Outcome of Arthroscopic Repair for Isolated Meniscus Tear in Athletes. Int J Environ Res Public Health. 2023;20:5088.). Trenutno su još dvije studije u izradi te se rezultati očekuju krajem godine.

U Zavodu za ortopediju i traumatologiju KBSD godišnje se izvede oko 400 operativnih zahvata rekonstrukcija prednjih križnih ligamenata, što je značajno više od broja operacija tog tipa koje se izvedu u svim ostalim bolnicama u Republici Hrvatskoj, saznali smo od docenta Vrgoča. Zbog kontinuiranog povećanja broja artroskopskih zahvata koji se provode, Zavod za ortopediju KBSD postaje sve traženija ustanova za edukaciju. „Osim sve većeg broja specijalizanata ortopedije i traumatologije iz Hrvatske koji borave kod nas, dolaze nam i kolege iz zemalja regije. Trenutno je na edukaciji kolega iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, a kroz mjesec dana nam dolaze kolege iz bolnica u Tuzli i Sarajevu na edukacije iz artroskopskih zahvata ramenog zgloba. Također, naši ortopedi su gostujući instruktori- edukatori u raznim bolnicama zemalja u regiji i šire“, doznali smo od doc. Vrgoča.

Znanja koja su usvojili od eksperata Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice Sveti Duh, makedonske će kolege vrlo brzo početi primjenjivati na pacijentima Kliničkog centra u Skopju.

Ovo je samo još jedna potvrda da se Zavod za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice Sveti Duh razvio u vodeći centar u regiji iz artroskopske kirurgije koštano-zglobnog sustava.

Skip to content