EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

U Kliničkoj bolnici “Sveti Duh” otvorena najsuvremenija sala za ginekološke operacije u regiji

Izvor_zagreb-hr, 221123_svduh (5)

Radi se o inovativnoj integriranoj operacijskoj sali koja predstavlja najnapredniji sustav na tržištu i koja svojom funkcionalnošću i ergonomijom bitno poboljšava sigurnost i kvalitetu liječenja tijekom operativnih zahvata.

Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 5.207.199,43 kuna, od čega je 3.763.000,00 kuna iz decentraliziranih sredstava, dok je preostali iznos od 1.444.199,43 kuna financiran iz vlastitih sredstava Kliničke bolnice Sveti Duh.

Sa svim procesima u sali upravlja se s jednog mjesta što kirurzima omogućuje punu posvećenost samom operativnom zahvatu. Korištenje suvremenih tehnologija komunikacije s drugim medicinskim uređajima omogućava maksimalnu brzinu i izostanak bilo kakvih latencija ili smetnji u prijenosu informacija potrebnih za izvođenje zahvata.

Pomoćnik ravnateljice za osiguranje kvalitete zdravstvene zaštite Kliničke bolnice „Sveti Duh“,  prof.dr.sc. Žarko Alfirević, ovom je prigodom podsjetio da se Klinika za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice Sveti Duh već godinama nalazi u samom vrhu dijagnostike i terapije, posebno u perinatalnoj medicini. „Naša Klinika za ginekologiju i porodništvo prepoznata je ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nje te dalje činimo sve kako bi usluge koja pružamo našim pacijenticama bile u samom svjetskom vrhu po kvaliteti.“

Prim. Vera Katalinić Janković, dr. med., posebna savjetnica ministra zdravstva, istaknula je kako generacije žene u Zagrebu imaju izrazito pozitivna iskustva s uslugama Bolnice, te smatra da će nova sala dodatno unaprijediti dijagnostiku i operativne zahvate na Klinici za ginekologiju.

„Ovdje smo drugi put u mjesec dana, čime skrećemo pozornost javnosti na važne investicije u KB Sveti Duh“ istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, dr.sc. Danijela Dolenec.

Zamjenica Dolenec je najavila i investicije planirane za 2023.: 2 milijuna kuna namijenjeno je za Centar za planiranje obitelji, uskoro se očekuje završetak radova na Zavodu za mikrobiologiju, a počinju i opsežni radovi na sanaciji zgrade bolnice uslijed štete od potresa, vrijedni preko 300 milijuna kuna.

Uprava Kliničke bolnice „Sveti Duh“ ovom investicijom nastavlja niza aktivnosti s ciljem da Bolnicu razvije kao centar izvrsnosti u pružanju najkvalitetnije zdravstvene skrbi na nivou najbolje svjetske prakse te da Bolnica bude prepoznata po učinkovitosti, kvaliteti i vrhunskim ishodima liječenja u kojoj se svaki pacijent osjeća sigurno i zadovoljno.

Klinika za ginekologiju i porodništvo dugi niz godina prepoznata je po nizu aktivnosti koje je svrstavaju u vrh ginekologije u Hrvatskoj, kako od kolega, tako i od pacijentica.

Na neke od njih podsjetio je prof. Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo: „Ovo je klinika s najsuvremenijim laboratorijem i odjelom za liječenje neplodnosti, centar perinatalne medicine koji jedni u Hrvatskoj provodi sve dijagnostičke i terapijske postupke koji su u Hrvatskoj mogući, klinika na kojoj se provodi nastava i edukacija studenata dodiplomske i poslijediplomske nastave Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Katoličkog sveučilišta, kao i tečajevi trajne edukacije prve kategorije koji su prepoznati i izvan Hrvatske te za koje postoje interes veći od trenutnih kapaciteta.“

Novom salom, prijemom novih liječnika, kao i edukacijom specijalizanata, Bolnica je korak bliže uspostavi centra izvrsnosti minimalno invazivne kirurgije u našoj struci, i to ne samo u ginekologiji nego i u suradnim strukama, te kroz multidisciplinarni koncept Klinika koristi najsuvremeniju opremu koja je omogućena decentraliziranim sredstvima posredstvom Ministarstva zdravstva i vlastitih sredstava Kliničke bolnice „Sveti Duh“.

Ovako moderna sala ne postoji u zemljama okruženja, a u Hrvatskoj postoje dvije slične sale, ali starije generacije. Sala je dizajnirana da se s vremenom i u skladu s potrebama može modularno nadograđivati čime je njezin vijek trajanja bitno produljen.

Fotografije su preuzete sa stranica Grada Zagreba: https://www.zagreb.hr/najmodernija-oprema-za-minimalno-invazivnu-kirurgi/183830

Skip to content