EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

Predstavnici Svjetske banke u KBSD

sv_duh_logo_krivulje-1-1

Prikupljanje informacija o funkcioniranju zdravstvenog i socijalnog sustava u skrbi za kompleksne bolesnike bio je povod boravka predstavnika Svjetske banke u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“, koji u Hrvatskoj provode savjetodavni projekt ‘’Jačanje pružanja dugotrajne skrbi u Hrvatskoj’’. Korisnici programa su Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri u programu su Centar za socijalne politike i diplomaciju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

Predstavnike Svjetske banke, Vladu Grigorasa, Senior Social Protection Specialista, Lorraine Frisinu, Consultant, Long-Term Care Expert i Stanku Crvik Orešković, Project Coordinatora primio je član Upravnog vijeća i predsjednik Stručnog vijeća prof.dr.sc. Edvard Galić, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti sa suradnicima, a posjet je organizirala Marija Vučko, mag.med.techn., predsjednica Povjerenstva za planiranje, razvoj i implementaciju skrbi i planiranog otpusta kompleksnih bolesnika.

Podsjetimo, od siječnja 2024. Svjetska banka provodi background studije te donosi preporuke za provođenje operativnog plana kao i financiranje dugoročne skrbi. U prvom dijelu misije Svjetska banka je skenirala institucije iz domene socijalne skrbi, a drugom dijelu čini to iz domene zdravstva.

Cilj provođenja projekta je pomoć ministarstvima da izrade operativni plan za dugoročnu skrb u RH, a povezivanje dvaju ministarstava je osnovni preduvjet, čulo se na sastanku. Europska komisija izdala je smjernice oko potreba jačanja dugotrajne skrbi, a operativni plan je preduvjet za korištenje sredstava Europske unije.

Skip to content