EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska
7542633-717x478

19. prosinca 2022. – Može li se s postojećim resursima zdravstveni sustav transformirati kako bi istovremeno bio učinkovitiji, a usluge pacijentima kvalitetnije? Na ovo je pitanje je pokušala odgovoriti novinarka Novog lista, gospođa Ljerka Bratonja Martinović, u zanimljivom intervjuu s prof. dr. Ana-Marije Šimundić objavljenom 12. prosinca 2022.

Osvrćući se promijene u radnoj kulturi za koje smatra da su nužne za daljnji razvoj i unapređenje usluge, ravnateljica Šimundić je objasnila: „Bolnica može s istim resursima postizati bolje rezultate, ako uklonimo nepotrebne financijske, vremenske i kadrovske gubitke. Da bismo to postigli, moramo biti spremni na neke radikalne promjene.“

Također je pojasnila da smatra da je za transformaciju sustava potrebno početi od sebe i mijenjati način na koji funkcioniramo na radnom mjestu: „Nužno je ostaviti svoje partikularne interese po strani i usmjeriti se na opće dobro. Moramo prestati razmišljati o »mojoj ambulanti«, »mom printeru« i »mojem ultrazvučnom aparatu« i moramo početi razmišljati o tome što je u interesu bolnice, pacijenata i šire zajednice.“

Novinarka Bratonja Martinović posebnu je pozornost posvetila pitanju upravljanja kvalitetom usluga i radnim opterećenjem djelatnika.

„Da bi opravdale sredstva i smanjile dug, bolnice su usmjerene prema tome da ostvare što veći rad. Usmjerenost na volumen ne koristi nikome i šteti svima. Ako uspješnost doktora mjerimo po tome koliko je pregledao pacijenata, onda gubimo iz fokusa kvalitetu. Rješenje je umjesto plaćanja po volumenu, uvesti plaćanje po ishodima liječenja i parametrima kvalitete. Takvim modelom se postižu bolji ishodi liječenja i bolje iskustvo za svakog pacijenta“ – istaknula je ravnateljica Šimundić.

Vezano za najavljenu zdravstvenu reformu, objasnila je da ima dojam da je reforma dobro osmišljena i slaže se s ključnim odrednicama, kao što su jačanje uloge obiteljske medicine, prevencije, uvođenje kvalitete kao kriterija za ugovaranje zdravstvene zaštite, i slično.

Posebno vezano za bolnički segment, ističe: „ključno je promijeniti model financiranja bolnica. U reformi se uvelike spominju kvaliteta i ishodi liječenja, pa se nadam da postoji dovoljno odlučnosti i političke snage da se tim putem uistinu i krene“.

Cjeloviti intervju, iz kojeg su uzeti iznad spomenuti segmenti i slika, možete pročitati na stranicama Novog lista: https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/ravnateljica-kb-a-sv-duh-o-reformi-zdravstva-novca-u-sustavu-ima-dovoljno-trebaju-nam-radikalne-promjene/

Skip to content