EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

NACIONALNI DAN AMBLIOPIJE

IMG_0558

U programu ranog otkrivanja slabovidnosti 71.000 djece

  • Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti (NPPROS) provode 102 hrvatska oftalmologa u 65 oftalmoloških centara, a praćenje se odvija pod vodstvom Nacionalnog Povjerenstva za provedbu NPPROS-a

Današnjim danom, 12. rujna 2023., obilježava se 8. Nacionalni dan ambliopije (NaDA), ujedno i šest godina postojanja nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti te osma godišnjica postojanja Preventivnog prgrama ranog otkrivanja slabovidnosti.

Uz vodilju „P(r)ogledajmo na vrijeme“ jučer, 11. rujna 2023. u Velikoj dvorani Ministarstva zdravstva svečano su predstavljeni rezultati NPPROS-a. U predstavljanju rezultata programa sudjelovali su državna tajnica Ministarstva zdravstva prim.dr.sc. Marija Bubaš, prof.dr.sc. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ sa suradnicima, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije dr.sc. Iva Pejnović Franelić, v.d. ravnatelja Kliničke bolnice „Sveti Duh“ doc.dr.sc. Igor Alfirević, prof.dr.sc. Mladen Bušić, prim.dr.med., predsjednik Povjerenstva za provedbu NPPROS-a,  te predstavnici brojnih zdravstvenih ustanova Republike Hrvatske.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti provode 102 hrvatska oftalmologa u 65 oftalmoloških centara, a praćenje se odvija pod vodstvom Nacionalnog Povjerenstva za provedbu NPPROS-a. Programom ranog otkrivanja slabovidnosti do kraja 2022. pregledano je 71.214 djece, od kojih je oko 21 posto poslano na daljnju obradu, prikazano je na jučerašnjem predstavljanju rezultata programa. Ovaj najmlađi preventivni program ima i najveći odaziv, 53% u 2023. godini, no provoditelji ističu kako će zadovoljstvo biti potpuno tek kada svi pozvani mališani dođu na pregled i odaziv dosegne željenih 100%.

Podsjetimo, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh” program je provodila u vrtićima Grada Zagreba od rujna 2011. do lipnja 2014., a Ministarstvo zdravstva je od 1. lipnja 2015. uvelo probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Hrvatskoj, a u siječnju 2016. ministar zdravstva donio je odluku o uspostavi Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.
Vrhunac aktivnosti borbe protiv ambliopije predstavlja uspostava nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti, koji je nastao uz potporu resornog Ministarstva zdravstva na temelju uspješne suradnje između Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh” i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Započevši s probnim radom 1. lipnja 2017., postao je prvi nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti u svijetu. Od 1. siječnja 2019. Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti provodi se slanjem poziva svim četverogodišnjacima u Republici Hrvatskoj na kućnu adresu, s jasno definiranim datumom i mjestom provođenja probirnog preventivnog pregleda u ugovornim zdravstvenim ustanovama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Prikupljanje, obradu i evaluaciju podataka Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti koordiniraju Hrvatski zavodom za javno zdravstvo i Referentni centar Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam pri Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh”, s ciljem jedinstvene metodologije praćenja i evaluacije.

Na svečanosti je najavljen i novi Projekt Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ „Miopija u školske djece Grada Zagreba.“ Radi se o projektu koji će stručnjaci Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“, tijekom osam godina, provoditi u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba, a koji je dobio pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva, te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prema riječima stručnjaka Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“, predvođenih predstojnikom prof.dr.sc. Mladenom Bušićem riječ je o prvom znanstvenom istraživanju u Republici Hrvatskoj čiji je primarni cilj utvrditi krivulju prevalencije/incidencije miopije kod djece od 1. razreda osnovne škole, pa do 4. razreda srednje škole, zbog recentne pandemije miopije u svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj.

Skip to content