EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

Klinika za očne bolesti KB „Sveti Duh“ ponovno jedini klinički Suradni centar WHO-a u RH

naslovna-foto_1675243313819

Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ obnovila je status Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za dječju oftalmologiju. S tim prestižnim statusom ostala je i dalje jedini klinički Suradni centar WHO-a u Republici Hrvatskoj. Također vrijedi istaknuti da je Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ od prošle godine dobila i dodatni status još jednog Referentnog centra, te je tako nositelj dvaju referentnih centara Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske: za dječju oftalmologiju i strabizam te za nasljedne distrofije mrežnice.

Otkako je 2015. Ministarstvo zdravstva temeljem rezultata projekta  „Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba“, koji je Klinika provodila 2011.-2014. g. u svim vrtićima Grada Zagreba, podiglo probir na slabovidnost na državnu razinu u obliku Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ uložila je značajne napore kako bi taj model probira na slabovidnost prenijela i na druge zemlje svijeta. U tom trenutku je svega petnaestak zemalja provodilo preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti.

Predstojnik Klinike, prof.dr.sc. Mladen Bušić, prim.dr.med., ističe da je Klinika, kao Suradni centar WHO-a, kroz protekle četiri godine, uložila izniman trud u provedbi projekata WHO-a i edukaciji stručnjaka iz drugih zemalja, a sve s ciljem uspostave probira na slabovidnost u četverogodišnje djece te uspostave testa crvenog refleksa iz očnog dna kao prvog probirnog testa vida pri otpustu djeteta iz rodilišta i s navršenih mjesec dana života.

„Svi djelatnici Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ s ponosom naglašavaju da je obnova statusa Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije još veći uspjeh nego li sama dodjela prije 4 godine, posebno stoga što i dalje ostajemo jedini klinički suradni centar WHO u Republici Hrvatskoj“, rekao je prof. Bušić.

„Ovaj uspjeh Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“, osim za sve djelatnike Klinike smatramo i velikim uspjehom Bolnice, hrvatske oftalmologije te hrvatskog zdravstvenog sustava u cjelini“, navodi izv.prof.dr.sc Mirjana Bjeloš, dr.med.

„Iznimno je priznanje, ali i velika obaveza biti jedan od svega deset centara WHO u svijetu za prevenciju sljepoće – dodatan je to poticaj za daljnjim napretkom, razvojem oftalmologije i izvozom znanja s naše Klinike“ zaključuju direktori Suradnog centra profesori Bušić i Bjeloš.

Skip to content