EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

Klinička bolnica „Sveti Duh“ i Ministarstvo hrvatskih branitelja sklopilo Sporazum o suradnji u provedbi preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje

min branitelja 1

U Ministarstvu hrvatskih branitelja uručeni su sporazumi o suradnji na provedbi Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2024. godinu, kao i braniteljske zahvalnice dodijeljene zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima za sudjelovanje u ekshumacijama, obradama i identifikacijama posmrtnih ostataka osoba stradalih tijekom Domovinskog rata.

Sporazum je sklopljen između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te 33 zdravstvene ustanove koje provode preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja u svim županijama, a potpisivanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te ravnatelji zdravstvenih ustanova u kojima se provode pregledi. U ime Kliničke bolnice „Sveti Duh“ Sporazum o suradnji potpisao je doc.dr.sc. Igor Alfirević, dr.med., v.d. ravnatelja.

Cilj je provedbom preventivnih sistematskih pregleda smanjiti broj prijevremenih smrti, invaliditeta i onesposobljenosti od bolesti, a povećati mogućnost izlječenja te produžiti očekivano trajanje i kvalitetu života hrvatskih branitelja.

„Od počeka provedbe Programa 2016. godine do danas preventivnom sistematskom pregledu pristupilo je više od 106 tisuća hrvatskih branitelja, a s provedbom Programa nastavljamo i u ovoj godini“, kazao je ministar Medved te dodao da su posljednjih godina intenzivirane aktivnost i programi usmjereni zaštiti zdravlja hrvatskih branitelja poput sistematskih pregleda, bolničke medicinske rehabilitacije, liječenja u barokomori i dugotrajnog liječenja s pojačanom skrbi.

Najveći broj hrvatskih branitelja danas se nalazi se u dobnim skupinama koje su rizične i u kojima započinje intenzivniji porast kroničnih bolesti na koje se značajno može utjecati preventivnim aktivnostima. Stoga je Program preventivnih sistematskih pregleda usmjeren prevenciji i ranom otkrivanju kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih te onkoloških bolesti odnosno onih bolesti od kojih pobolijeva i umire najveći broj branitelja“, kazao je, između ostalog ministar Medved.

Ministar Medved uručio je braniteljske zahvalnice zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima koji su svojim odgovornim i predanim radom, od početka oružane velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, sudjelovali u procesima ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, dajući time neizostavan doprinos u rješavanju pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Skip to content