EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

Glavne sestre i tehničari Bolnice razvijaju svoje upravljačke vještine

5_a9c4f020-bbc4-46b0-a880-4f9cd50084dc

Pred glavnim sestrama i rukovoditeljima klinika, zavoda i službi Bolnice veliki su izazovi, kao i prilike za poboljšanje sustava. To posebno proizlazi iz predstojeće zdravstvene reforme, djelovanje Bolnice u uvjetima sanacije i cjelovite obnove bolničke infrastrukture, te općenito iz potrebe za povećanom otpornosti Bolnice i kontinuiranog pružanja kvalitetne zdravstvene usluge u širem društvenom kontekstu.

Stoga je, prema uputi ravnateljice prof. dr.sc. Ana-Marije Šimundić, za glavne sestre i tehničare Bolnice u razdoblju od 21. studenog do 12. prosinca 2022. godine, po jedan dan u tjednu, u Državnoj školi za javnu upravu organizirano stručno usavršavanje posebno prilagođeno zahtjevima polaznika i Bolnice.

U sklopu četiri modula za osamnaest polaznika, prema sugestiji pomoćnice ravnateljice za sestrinstvo-Glavne sestre bolnice Tanje Lupieri, polaznici su razvijali vještine učinkovitog upravljanje ljudima, rukovođenja i kriznog komuniciranja.

Pomoćnica ravnateljice, Tanja Lupieri, nakon završenog usavršavanja sažela je iskustva grupe polaznika: „Naše glavne sestre i tehničari vrlo su pozitivno ocijenili ovo stručno usavršavanje. Mahom smatraju kako će im biti jako korisno u upravljanju aktivnostima na njihovim klinikama i zavodima te da će unaprijediti izvrsnost njihovih timova. Stečena znanja i alati imaju praktičnu vrijednost, jer ih već od prvog dana edukacije  koristimo kako bismo osigurali zadovoljstvo zaposlenika i kvalitetu zdravstvene skrbi za naše pacijente. Zahvaljujemo Državnoj školi za javnu upravi i svim trenerima na izuzetno dobro organiziranim radionicama.“

U međuvremenu, od 23. siječnja započelo je i stručno usavršavanje prilagođeno potrebama rukovoditelja klinika, zavoda i službi Bolnice. Šest modula namijenjena rukovoditeljima uključuju upoznavanje s temeljnim principima menadžmenta, upravljanje poslovnim procesima, upravljanje timovima, upravljanje stresom, te razvoj komunikacijskih vještina.

Tijekom 2023. godine predviđen je nastavak provođenja edukacija za još jednu grupu rukovoditelja, nastavak edukacije za glavne sestre i tehničare, kao i edukacija usmjerena na potrebe i razvoj vještina specijalizanata u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“.

Uprava Bolnice prepoznala je da su kontinuirano usavršavanje i jačanje kompetencija svih djelatnika Bolnice ključni za kvalitetnu zdravstvenu uslugu pacijentima, ali i općenitije – za razvoj i održivost sustava zdravstvene skrbi u Gradu Zagrebu i državi. To je ujedno jedan od ključnih strateških ciljeva ove uprave Bolnice i djelatnici su to prepoznali.

U tom smislu, djelatnici Bolnice – iz medicinskih i nemedicinskih djelatnosti – u proteklih godinu dana, osim sudjelovanjem u spomenutim programima Državne škole za javnu upravu, koristili su i priliku za dodatni individualni razvoj svojih stručnih vještina i znanja, pritom koristeći i sredstva iz bolničkog Fonda za edukaciju djelatnika, koji je formiran 2022. godine.

Ovakve prilike za kontinuirano usavršavanje djelatnika, jedan su od načina na koje uprava Bolnice nastoji doprinijeti zadovoljstvu djelatnika, potaknuti izvrsnost i osnažiti timski rad, unaprijediti uvjete i atraktivnost rada za postojeće i nove djelatnike, stvoriti prilike za napredovanje djelatnika, te u konačnici – kontinuirano unaprjeđivati ishode liječenja i zadovoljstvo naših pacijenata.

Skip to content