EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

Dodjela javnih priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama u 2023. godini

Screenshot_24

U Staroj gradskoj vijećnici 31. je svibnja održana svečana sjednica zagrebačke Gradske skupštine u sklopu koje su gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović dodijelili javna priznanja Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama. Svečanosti dodjele nagrada i priznanja prisustvovali su i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved, ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek te zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, Marko Pavić.

Nagrada Grada Zagreba dodjeljuje se građanima Grada Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada Zagreba, radnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života u Gradu Zagrebu.

Medalja Grada Zagreba uručena je Sandiju Kraljiću, Luciji Kolegi i Sonji Jovanović Jurić, službenicima Policijske uprave zagrebačke, VIII. Policijske postaje Zagreb, zbog pružanja nesebične pomoći te iskazanog plemenitog čina i timskog rada prilikom poroda i skrbi o novorođenom djetetu i majci djeteta do dolaska medicinske službe. Nagrada Grada Zagreba uručena je dr. sc. Saši Ceciju, fizičaru i višem znanstvenom suradniku na Institutu Ruđer Bošković, članicama inicijative ”Pravo svakog djeteta na školski obrok” – Ivani Dobrotić, Olji Družić Ljubotini, Marijani Kletečki Radovića i Antoniji Petričušić. Nagradu je dobio i Zdenko Kobešćak, profesor tjelesnog odgoja i nogometni trener,; Juraj Lerotić, diplomirani redatelj, filmski i TV redatelj; Borut Marn, dr. med., specijalist otorinolaringologije i subspecijalist audiologije; Matko Meštrović, povjesničar umjetnosti, doktor humanističkih znanosti, znanstvenik; a dobio ju je i obrt ”Muška moda Šabi”. Nagradu je dobio i niz zagrebačkih škola: OŠ Frana Krste Frankopana, OŠ Petra Preradovića, OŠ Jordanovac, OŠ Žuti brijeg, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, OŠ Josipa Jurja Strossmayera, OŠ Matka Laginje, OŠ Jabukovac, OŠ Pantovčak, OŠ Tina Ujevića, OŠ Izidora Kršnjavoga, OŠ Ivana Cankara, OŠ Kralja Tomislava, OŠ Julija Klovića, OŠ Iver, OŠ Kajzerica, OŠ Vugrovec-Kašina, I. gimnazija, IV. gimnazija, XV. gimnazija, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Industrijska strojarska škola, Škola za cestovni promet, Učenički dom Novi Zagreb, Pučko otvoreno učilište Zagreb. Dobitnici nagrade Grada Zagreba su i atletičara Matea Parlov Koštro, fotografkinja Slavka Pavić, specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata Drago Prgomet, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, književnica Olja Savičević Ivančević, Udruga ”Zemljani – Are You Syrious”, HRT Hrvatski radio – Radio Sljeme te ravnateljica Kliničke bolnice „Sveti Duh“ Ana-Maria Šimundić.

„Zahvaljujem gradonačelniku Tomaševiću i svim onim ljudima koji su me nominirali, dali mi svoj glas i koji prepoznaju uložene napore da u Kliničku bolnicu „Sveti Duh“ nakon sedam godina uvedemo Ustavom zajamčena prava svake žene za prekidom trudnoće do 10. tjedna“, kazala je po završetku svečanosti ravnateljica Šimundić. Hvala svima što me podržavaju da u najstariju zagrebačku bolnicu uvedemo red u financijsko poslovanje, smanjimo liste čekanja i budemo na usluzi pacijentima“, dometnula je Ana-Maria Šimundić.

Nagrada za Zagrepčanku godine uručena je Mireli Čavajdi. Ona je kroz suze održala govor. ”Hvala svima koji su mi dali podršku. Hvala Gradu Zagrebu na ovom dinom priznanju, ali i svim udrugama i organizacijama koje su bile uz mene i svim građanima koji su me podržali. Hvala mojoj obitelji i prijateljima jer su oni bili moja moja najveća podrška. Nagradu bih posvetila svome sinu Grgi koji će u mom srcu živjeti vječno te svim majkama i obiteljima koji su pognute glave i šutke prošle kroz možda najteže trenutke u svojim životima. Neka odsada svima bude lakše. Hvala puno”, rekla je kroz suze Mirela Čavajda.

”U trenucima donošenja najteže životne odluke javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja, odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu. Hrabro se izložila kako bi progovorila o najtežem i najdelikatnijem životnom trenutku, stavljajući tako javni interes ispred svoje osobne sigurnosti, a značenje njezina hrabrog postupka je mnogostruko. S jedne strane, ona je dala glas svim diskriminiranim ženama u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj. S druge strane, njezin je potez mobilizirao cijelu državu u obrani prava žena na izbor”, objasnili su ranije iz Grada odluku da joj se dodijeli nagrada za Zagrepčanku godine.

Skip to content