EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

Nove gastroenterološke dijagnostičko-terapijske metode

Na Zavodu za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za unutarnje bolesti od nedavno smo započeli s radom novih dijagnostičko-terapijskih metoda i to endosonografije gornjeg probavnog trakta (EUS), endorektalne i endoanalne ultrasonografije (ERA-US), a od početka godine radimo i pregled probavnog trakta videokapsulom (EVK). Potrebna endoskopska i ultrazvučna oprema za navedene dijagnostičke metode nabavljana je zadnjih godina, a u izvođenje pretraga krenuli smo odnedavno.

Radi se o pretragama koje značajno poboljšavaju kvalitetu našeg rada te podižu gastroenterološki dijagnostičko-terapijski armametrium kojim raspolažemo. Posebno značenje endosonografije gornjeg probavnog trakta je u preciznoj i ranoj dijagnostici malignih neoplazmi probavnog sustava, posebice gušterače, a isto tako u diferencijalnoj dijagnostici nejasnih patoloških stanja vezanih za jednjak, želudac, dvanaesnik i hepatobilijarni trakt.

Endosonografija gornjeg probavnog trakta (EUS)

Dr Dinko Bekić, subspecijalist gastroenterolog, već je prošao dio edukacije vezane za endosonogafiju gornjeg probavnog trakta, a prof.dr.sc. Ivica Grgurević gastroenterolog iz KB Dubrave dolazit će u našu ambulantu prema dogovoru i raditi ove pretrage nastavljajući on-site edukaciju. U petak, 10.12.2021.g. ovaj tim je napravio prva dva EUS-a u našoj ustanovi, a bacc.med.techn. Marina Čolak obavila je sestrinski dio posla.

 

Enodorektalna i endoanalna ultrasonografija (ERA-US)

Prof.dr.sc. Rosana Troskot Perić, prof.dr.sc. Dragan Jurčić i bacc.med.techn. Anita Žitković izvode odnedavno u našoj ustanovi endoanalnu i endorektalnu ultrasonografiju. Naime, Zavod za gastroenterologiji jedini je u našoj državi koji raspolaže najmodernijom visokofrekventnom endoanalnom radijalnom sondom koja ima mogućnost prikaza analnog kanala sa sfinkterima i okolnim tkivom u kompletnoj cirkumferenciji od 3600 . Na taj način se neprikosnoveno mogu prikazati sve eventualne promjene strukture ili oštećenja na analnim sfinkterima i okolnim strukturama. 

Isto tako, raspolažemo i endorektalnom linearnom visokofrekventnom sondom kojom se mogu prikazati patološka stanja anorektuma u visokoj rezoluciji. Tu su posebno zanimljive tumorske promjene anorektalnog područja s procjenom lokalne proširenosti bolesti. Navedena dijagnostička oprema komplementarna je s dijagnostičkom opremom za procjenu funkcije anorektuma s kojom raspolaže naš Referentni centar MZRH za funkcijske poremećaje gastrointestinalnog sustava od ranije i koja je ključna u dijagnostici funkcijskih poremećaja anorektuma.

 

Endoskopija videokapsulom (EVIK)

Uz ranije navedene novouvedene dijagnostičke metode odnedavno se u našoj ustanovi izvodi i endoskopija videokapsulom. Radi se o neinvazivnoj dijagnostičkoj metodi kojom se u idealnim uvjetima može vizualizirati kompletna probavna cijev od usta do anusa. Međutim, ova metoda je dominantno namijenjena za vizualizaciju sluznice tankoga crijeva koja je uglavnom nedostupna invazivnim dijagnostičkim metodama, a posebno je dragocjena u detekciji krvarenja iz tankoga crijeva. 

Prof.dr.sc. Rosana Troskot Perić, prof.dr.sc. Dragan Jurčić i bacc.med.techn. Anita Žitković  tim su koji je započeo izvođenje ove pretrage negdje početkom 2021.g. Metoda je dragocjena i u procjeni stanja sluznice kod bolesnika s nestenozirajućim oblicima upalne bolesti crijeva jer se radi o neinvazivnoj proceduri koju pacijenti dobro toleriraju, a dobiju se slike visoke rezolucije.

Skip to content