EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

Enterovirus na Klinici za ginekologiju i porodništvo

pexels-karolina-grabowska-4386467

Djelatnici Klinike za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh 19. su lipnja uočili te dobili informacije iz drugih ustanova da nekoliko djece, rođene u Klinici, ima simptome enterovirusne bolesti.

Riječ je o sezonskom virusu, koji se u općoj populaciji širi tijekom ljetnih mjeseci, osobito na mjestima većeg okupljanja – jaslicama, vrtićima, školama, zdravstvenim ustanovama. Virus se širi direktnim kontaktom i kapljičnim putem. Enterovirusa ima sedamdesetak vrsta, a za mnoge od njih je inkubacija od 3 do 6 dana. Za neke vrste pak i do dvadesetak dana. Majke i bebe su na našoj Klinici najčešće oko 3 dana, nakon čega nemamo informaciju o njihovu zdravstvenom stanju, po otpustu iz Bolnice.

Enterovirus je izoliran kod šestero novorođenčadi, rođenih između 8. i 12. lipnja 2023. Djeca su se liječila u našoj bolnici te Klinici za dječje bolesti, a dijete liječeno u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ otpušteno je na kućnu njegu.

„U srijedu, 21. lipnja potvrđen je još jedan pozitivan nalaz, beba se liječi u našoj bolnici i stabilno je. Kako je drugo novooboljelo dijete u našoj ustanovi bilo u kontaktu s prvim u Jedinici intenzivnog liječenja novorođenčadi, u dogovoru s Epidemiološkom službom odlučili smo ne primati novu novorođenčad u Jedinicu intenzivnog liječenja, o čemu smo obavijestili KBC Zagreb i zamolili za susretljivost kao i KBC Sestre Milosrdnice“, kazao je prof.dr.sc. Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo.

Prema zasad dostupnim informacijama svi testirani zaposlenici su negativni, a u petak će biti gotov nalaz analize vode. Istoga dana imat ćemo i nalaze briseva roditelja.

Na razini Bolnice poduzete su sve potrebne mjere i aktivnosti te je obaviještena Služba za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, koja je donijela mjere koje se već provode uključujući i zabranu posjeta na odjelima.

Situacija se redovito prati, koordinacija svih dionika je svakodnevna.

Skip to content