EU EU
Sveti Duh 64, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

Edukacija: Kako kao zajednica doprinosimo jednakim mogućnostima

26.10. edukacija 4

U dvorani „Maksimir“ Kliničke bolnice „Sveti Duh“ 26. se listopada tražilo mjesto više. Sedamdesetak zaposlenika klinika i zavoda prisustvovalo je edukaciji, koju su zajednički organizirali Služba kvalitete zdravstvene zaštite te Služba tehničke podrške. Cilj edukacije bio je osvijestiti zaposlenike Bolnice o važnosti društveno odgovornog ponašanja i poslovanja, odnosno horizontalnim temama, koje pred sve nas donosi društvo jednakih mogućnosti.

Tajana Uzun  iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba „Dodir“ održala je  prezentaciju s temom „Kako pristupiti gluhoslijepim pacijentima i komunicirati s njima“. Cilj osnivanja Udruge je, kazala je Tajana Uzun, osiguravanje dostojanstvenog i ravnopravnog suživota gluhoslijepih osoba u društvenoj zajednici. Dodala je da su gluhoslijepe osobe najisključenija populacija osoba s invaliditetom. Svjetska statistika potvrđuje da na 100.000 stanovnika ima 5 do 18 osoba s gluhosljepoćom. Tajana Uzun upoznala je sudionike edukacije o pravilima pristupanja i komunikacije s gluhoslijepim osobama. Pozvala je sve prisutne da angažiraju prevoditelja za kvalitetnu i uspješnu komunikaciju s gluhoslijepim osobama.

Na temu „Pristupa osobama s tjelesnom onesposobljenošću“ govorio je Vedran Kutrušić iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBSD. Pojasnio je koja pomagala koriste osobe koje su privremeno ili trajno onesposobljene.  Objasnio je, također, koje su vrste hoda sa štakama te kako hodati uz i niz stepenice. Na pitanje, na  kojoj strani nositi štaku ili štap, predavač je odgovorio da se ta pomagala uvijek koriste na suprotnoj strani od povrijeđenog ekstremiteta.

Kraj edukacije bio je posvećen temi povećanja energetske učinkovitosti. O ovoj je, iznimno važnoj temi, sudionicima skupa govorio Tomislav Maričić iz Dnevne bolnice KBSD. Pozvao je sve da štede dragocjene resurse, poput struje i vode. Važno je, također, kazao je Tomislav Maričić, da se gase uređaji kada se ne koriste te da se izvade punjači iz utičnica. „Krenimo od sebe, jer važniji smo nego što mislimo“, kazao je Tomislav Maričić.

Svi zajedno možemo dokazati da doprinosimo promicanju načela dobrog upravljanja, uključujući i suradnju s civilnim društvom, zaključak je predavača i sudionika edukacije.

Više o ovim temama možete pronaći u Priručniku, na sljedećoj poveznici: https://www.kbsd.hr/eu-fondovi/

Za sve koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati današnjem događanju omogućen je pristup portalu E učenje na intranetu Bolnice. Portal je namijenjen svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima i omogućuje učenje u vrijeme kada vam odgovara, s mjesta koje vam odgovara te vam daje mogućnost edukacije vlastitim tempom. Posjetite naš portal E učenje i pronađite zanimljive sadržaje koji će vas usmjeriti u vašem profesionalnom razvoju vezanom uz pristup osobama s invaliditetom i poboljšanju energetske učinkovitosti: https://www.kbsd.hr/edukacija-pruzanje-podrske-i-komunikacija-s-osobama-s-invaliditetom-energetska-ucinkovitost/

 

Skip to content