TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ

 

Ovog mjeseca, od 14. do 20. ožujka, održava se 15., jubilarni tjedan mozga u Hrvatskoj. Organizira ga Hrvatski institut za istraživanje mozga i Hrvatsko društvo za neuroznanost, a radionice i aktivnosti bit će organizirane diljem zemlje.

Svake godine sve se više pažnje pridaje istraživanju mozga, bolesti povezanih s živčanim funkcijama, kao i temeljima funkcioniranja organa koji proizvodi našu svijest i čini nas takvima kakvi svaki za sebe jesmo. Osim očitih implikacija na našu svakodnevicu koju bi bolje razumijevanje podloge misaonih procesa omogućilo, jedan od razloga interesa za mozak i bolesti mozga je svakako i trenutni trošak za svjetsko zdravstvo, jer troškovi liječenja bolesti mozga trenutno iznose oko 35% ukupnih troškova u zdravstvu EU, više nego troškovi liječenja kardiovaskularnih i malignih bolesti zajedno. Procjenjuje se da oko 179 milijuna stanovnika Europe pati od nekog oblika poremećaja funkcije mozga i živčanog sustava.

Ove će godine posebna pažnja tijekom tjedna mozga biti posvećena pitanjima razvoja dječjeg mozga, te mogućim utjecajima u djetinjstvu i razvoju na kasnije kognitivno i psihosocijalno funkcioniranje pojedinca. Bit će stavljen naglasak i na fiziološku podlogu procesa u mozgu koji su zaslužni za više misaone procese kao što su empatija i tolerancija. Jedna od zanimljivih ovogodišnjih tema je i mehanizam suradnje lijeve i desne polovice mozga, te osobitosti funkcija u svakoj od njih.