Tečaj "Ambliopija"

Tečaj „Ambliopija“ u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“

 

Tradicionalni međunarodni poslijediplomski tečaj trajne izobrazbe liječnika 1. kategorije, ove godine pod nazivom „Ambliopija“, održan je 22. travnja 2017. u hotelu International u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinskog fakulteta u Ljubljani i Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“. Voditelji tečaja bili su prof.dr.sc. Mladen Bušić i doc.dr.sc. Mirjana Bjeloš. Sudjelovalo je preko stotinu i pedeset polaznika iz Hrvatske i inozemstva.

Nakon svečanog otvaranja tečaja od strane gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića okupljene je pozdravio i prof.dr.sc. Mladen Bušić koji je 2011. godine sa svojim suradnicima na Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ pokrenuo projekt “Ambliopija u četverogodišnje djece grada Zagreba”. Projekt je prerastao u Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti koji se od 2016. godine provodi u sve četverogodišnje djece u Republici Hrvatskoj. Istaknuo je da je Hrvatska sada dobila u probnom radu prvi svjetski nacionalni Registar ranog otkrivanja slabovidnosti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/ambliopija) koji će od 1. lipnja postati standard za Republiku Hrvatsku. Svi oftalmolozi koji pregledavaju djecu u Republici Hrvatskoj upisivat će nalaze u nacionalni Registar, sveobuhvatnu bazu podataka o ambliopiji.

Serijom izvrsnih predavanja eminentih domaćih i stranih oftalmologa naglašena je važnost ranog otkrivanja i liječenja rizičnih čimbenika koji mogu dovesti do pojave ambliopije te liječenje već razvijene ambliopije privremenim prekrivanjem zdravog oka. Prof.dr.sc. Biljana Kuzmanović Elabjer istaknula je važnost liječenja spuštene vjeđe (ptoze) kod djece u ranoj dobi i to već kada rub vjeđe preklapa rub zjenice, a ne kada prelazi preko središta zjenice, kako se do nedavna mislilo. Doc.dr.sc. Dean Šarić govorio je o opravdanosti ranog liječanja keratokonusa u dječjoj dobi metodom crosslinking kojom ostvaruje izvrsne rezultate u takve djece. Iako se relativno rijetko pojavljuje, konatalna katarakta veliki je izazov za svakog oftalmologa, a važnost operativnog liječenja unutar prvih 8 tjedana života te postoperativnog praćenja istaknuli su mr.sc. Vladimir Pfeiffer i doc.dr.sc. Mirjana Bjeloš. Novu biofeedback motodu kojom se, kombinirajući vidne evocirane potencijale i zvuk, ambliopija može pokušati liječiti nakon kritičnog perioda razvoja vida, predstavio je predstojnik Klinke za očne bolesti UKC Ljubljana prof.dr.sc. Marko Hawlina. Doc.dr.sc. Domagoj Ivastinović iz Graza, govorio je o novim spoznajama u liječenju retinopatije nedonoščadi intravitrealnom primjenom antagonista vaskularnog endotelnog faktora rasta. Dr.sc. Borna Šarić upoznao je prisutne s dostignućima i specifičnostima operativnog liječenja bolesti stražnjega segmenta oka u djece.

Novosti u dijagnostici retinalnih distrofija, koje mogu biti uzrok slabovidnosti, prikazala je dr.sc. Martina Jarc-Vidmar iz Ljubljane. Nove spoznaje i terapijske smjernice u liječenju retinoblastoma te kongenitalnog i juvenilnog glaukoma, s okupljenima su podijelili doc.dr.sc. Damir Bosnar, prof.dr.sc. Barbara Cvenkel i dr.sc. Jurica Predović.

Svaki je polaznik dobio potvrdnicu o pohađanju tečaja te novi, deseti sveučilišni udžbenik Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“, Mundus cornealis – Atlas rožnice" kojemu su glavni urednici prof.dr.sc. Mladen Bušić, doc.dr.sc. Dean Šarić, doc.dr.sc. Mirjana Bjeloš, prof.dr.sc. Biljana Kuzmanović Elabjer i doc.dr.sc. Damir Bosnar. Nove spoznaje koje su oftalmolozi iz Hrvatske i susjednih zemalja stekli na ovom tečaju sigurno će doprinjeti unaprijeđenju prevencije slabovidnosti u Republici Hrvatskoj.

 

 

dr. sc. Jurica Predović dr. med.

Pogledajte i galeriju slika: