Stupnjevito uvođenje Wi-Fi-a u KBSD

U Kliničkoj bolnici "Sveti Duh" bežični pristup omogućen je kroz tri odijeljene sigurnosne razine:

I. putem eduroam usluge:
Kao članica CARNet-a, Klinička bolnica "Sveti Duh" ujedno je i umrežena članica Sustava AAI@EduHr koji omogućuje autentikacijsku i autorizacijsku infrastrukturu sustava znanosti i visokog obrazov RH. Sustav AAI@Edu, provodi godišnja certificiranja matičnih ustanova u Republici Hrvatsko i naša je ustanova sa svojom domenom  kbsd.hr već niz godina ponosna nositeljica izvrsne usklađenosti.
U sklopu svojih akademskih aktivnosti, u bolnici je za Wi-Fi korisnike omogućena EDUROAM usluga. eduroam™ (education roaming) je globalna roaming-usluga pristupa mreži zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža (TERENA) i ostvarena kroz međunarodni projekt GÉANT te ju mogu koristiti za ovjereni pristup svi korisnici AAI@Edu autentifikacije iz zemlje i svijeta- u našoj zemlji učenici, studenti drugi sudionici školskog sustava kao i korisnici AAI@Edu autentifikacije u nastavno-znanstvenim ustanovama.
Na koji način pristupiti EDUROAM i eduGAIN uslugama i kako ju konfigurirati na pametnom telefonu, tabletu ili laptopu, objašnjeno je u dijelu Korisničke informacije na EDUROAM portalu Sveučilišnog računskog centra (SRCE-a).
Elektronički identiteti iz sustava AAI@EduHr prihvaćeni su u sustavu e-Građani, a sustav AAI@EduHr povezan sa sustavima EduRoam i eduGAIN (globalni sustav koji povezuje federacije elektroničkih identiteta). Tako je kroz eduGAIN korisnicima dodatno omogućen pristup do više od 4.100 usluga iz 70-ak federacija diljem svijeta.

interaktivna karta Lokacija pristupa eduroam usluzi u Republici Hrvatskoj:

interaktivna karta Lokacija pristupa eduroam usluzi u svijetu:

 

II. Putem autentifikacije e-mailom za pacijente i posjetitelje.

 

III. Autentifikacijskim postupkom za zaposlenike Bolnice.

Napomena. Iz prve dvije razine nije moguć nikakav pristupa u unutarnji sustav mreže Bolnice.

 

Od procijenjenih 60-etak potrebnih pozicija (u starom dijelu Bolnice) do sada su AP-ovi instalirani na slijedećim lokacijama:

1. Središnji hitni prijam (SHP) - prizemlje (za sada u prostoriji za prijam pacijnata) - (u nastavku desno od SHP-a, 17. prema Planu,čekaonica i ambulante Zavoda za urologiju)

2. na I. katu iznad SHP-a ambulante za male zahvate, ambulanta za kirurgiju, ambulanta za otklanjanje boli, predavaonica Zavoda za urologiiju (za sada u Tehničkoj sobi u prostoriji za prijem pacijenata a treba ga postaviti u ravnini sa hodnikom)

3. Atrij (dio ispred Središnjeg prijema pacijenata i prostora za kavu i sokove, čekaonice ERCP-a igastroenteroloških ambulanti kolonoskopije na polukatu),

4. Hodnik u prizemlju kod ulaza u Bolnicu ispred Atrija uključuje čekanice ispred ambulanti ORLu prizemlju, hitne ORL na I katu?,  Klinike za očne bolesti, ambulante za ultrazvuk Zavoda za neurologiju

5. Uprava (Ured ravnatelja, Kadrovska služba, Nabavna služba, Pravna služba, Služba za financijsko materijalno poslovanje K.B. "Sveti Duh", dvorana Klnike za ginekologiju i porodništvo)

(18. ORL Prema Planu 2019 potrebni radovi strukturnog kabliranja, kod ambulanti za ispitivanje sluha, ambulanti za dijagnostiku i rehabilitaciju govora), djelomičan signal sa katova iznad i ispod.

6. Medicinska knjižnica Bolnice (i čitaonica Medicinske knjižnice), Tajništvo Klinike za unutarnje bolesti, soba IT-a i CARNet koordinator bolnice

7. Klinika za neurologiju - I kat (povezuje čekaonice u prizemlju i ambulante na I katu, Salu za sastanke, Odjel u kojem je Telemedicinska radna stanica i Laboratorij za proučavanje spavanja (prema Planu nakon radova i II kat, 22. potrebna nabavka AP-a)

8. Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju (čekaonice i ambulante, dijagnostičko-terapijski uređaji)

9. Klinika za ginekologiju, I kat

10. i 11. Zavod za bolesti srca i krvnih žila Klinike za unutarnje bolesti (prvi dio hodnika),  11. AP je privremeno u sestrinskoj sobi, po Planu smješta se na presjecištu hodnika u novoj zgradi

12. Odjel za kliničku imunologiju, reumatologiju i pulmologiju

13. i 14.  Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju (prvi dio hodnika ispred Referentnog centra Ministarstva zdravstva za funkcijske poremećaje gastrointestinalnog sustava) Klinike za unutarnje bolesti i Gastroenterologija u novoj zgradi (14. AP privremeno u sestrinskoj sobi - po Planu smješta se na presjecištu hodnika u novoj zgradi)

15. i 16. Klinika za očne bolesti (lijevi trakt), Nova predavaonica 3. kat - Ambulante za elektrofiziologiju i ultrazvuk oka, (prema Planu za 2019. nakon radova i desni trakt čekaonica, 21. - potrebna nabavka AP-a)

17. Odjel za kliničku imunologiju, reumatologiju i pulmologiju s Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za kliničku alergologiju Klinike za unutarnje bolesti

18. Zavod za patologiju i citologiju - dio koji je u novoj zgradi

19. Bolnička ljekarna (preseljena 2021 u Dnevnu bolnicu), čekaonice i ambulante Zavoda za bolesti srca i krvnih žila

20. Zavod za urologiju (potrebni radovi, trenutno je njihov AP na I. katu, konfiguriran, u sobi gdje je mrežni preklopnik SHP-a, kat iznad Zavoda za urologiju)

Za označena mjesta obuhvaćena isporukom AP-ova prema Planu nabave 2019. g. očekuje se provođenje objave natječaja za strukturno kabliranje na stranicama portala Grada Zagreba.
Novom nabavkom po izvedbi navedenih radova planira se obuhvatiti wi-fi-em Zavod za radiologiju, a slijedeće lokacije nakon toga.

(nedostaju, prioritetno: Klinika za kirurgiju, Zavod za ortopediju, u sklopu/nakon radova strukturnog kabliranja Zavod za radiologiju 5 kom, prostori Citologije Zavoda za patologiju, prostor u ORL,  nakon radova strukturnog kabliranja 2 kom, Zavod za medicinsko laboratorijsku kemiju, Klinika za očne bolesti, Klinika za neurologiju)