Sindikat: Vlada pristala ispuniti obveze preuzete Dodatkom II Temeljnom kolektivnom ugovoru

Obavijest 13.11.2020.

Poštovani/a,

na današnjem sastanku sindikata javnih službi i Vlade RH, Vlada je pristala ispuniti obveze preuzete Dodatkom II Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i isplatiti božićnice u visini 1.500,00 kuna  te  povećati osnovicu za plaće za 4 % od 1. siječnja 2021. godine.

Nakon prošlotjednog sastanka, sindikati državnih i javnih službi poručili su da božićnice treba isplatiti, kao i dogovoreno povećanje osnovice od 4% posto od 1. siječnja 2021. godine, odnosno odbili su Vladin prijedlog o odricanju od božićnice te ponovnom prolongiranju povećanja osnovice.

Smatramo kako je navedeno rješenje i poštivanje obveza preuzetih Dodatkom II Temeljnom kolektivnom ugovoru, jedino moguće i prihvatljivo u ovim teškim okolnostima u kojima medicinske sestre i medicinski tehničari rade.

Za sva daljnja pitanja slobodno nas kontaktirajte.

S poštovanjem,

Anica Prašnjak, bacc. med. techn.

Predsjednica Glavnog vijeća

Obavijest 12.11.2020.

Spremnost na sudske tužbe povodom ponovne odgode na dan 9.11.2020. dogovora o isplati prekovrenih svim zaposlenicima u zdravstvenim ustanovama objavljena 12.11.2020.

Poštovani/a,

 

dana 7. listopada 2020. godine uputili smo Vam obavijest o održanom sastanku u Ministarstvu zdravstva po pitanju prekovremenog rada ostvarenog u razdoblju od 1. prosinca 2013. godine do 31. ožujka 2020. godine odnosno do potpisivanja Dodatka III Kolektivnom ugovoru.

 S obzirom da nam je na tom sastanku, na kojem nije bio prisutan ministar Beroš, već državni tajnici Tomislav Dulibić i Silvio Bašić, bilo rečeno da je Ministarstvo zdravstva podnijelo prijedlog Vladi RH da donese odluku o sklapanju nagodbi za isplatu razlike plaće na osnovu prekovremenog rada te da je od Ministarstva financija zatraženo da razmotri modalitete isplate navedene razlike, očekivali smo da ćemo na sastanku održanom 9. studenog 2020. godine dobiti konkretan odgovor o odluci Vlade RH te konkretan prijedlog rješavanja navedenog problema.

 Međutim, na spomenutom sastanku, koji je, unatoč našem inzistiranju za održavanjem „uživo" ipak održan putem video konferencije, ministar Beroš nas je izvijestio da još uvijek nema odgovor Vlade RH već da je Ministarstvo financija zatražilo dodatne podatke o tome o kojim se iznosima radi odnosno da se točno specificiraju iznosi razlika plaća za prekovremeni rad po zdravstvenim ustanovama.

 Prema informacijama dobivenim od nekoliko sindikalnih povjerenika, zdravstvene ustanove su u utorak, 10. studenog, dobile dopis Ministarstva zdravstva sa zahtjevom da dostave podatke o neisplaćenim dodacima u prekovremenom radu po godinama za sve zaposlenike.

Međutim, kako nismo mogli dobiti odgovor u kojem razdoblju možemo očekivati odgovor Vlade RH, odnosno koliko će trebati Ministarstvu zdravstva da prikupi podatke po zdravstvenim ustanovama i dostavi ih Ministarstvu financija, smatramo da je nužno u zdravstvenim ustanovama koje nisu u postupku realizacije nagodbi, započeti s pokretanjem sudskih postupaka u navedenom pitanju, a prema podacima koje ste nam ranije dostavili.

 Stoga ćemo svakog od vas koji ste nam dostavili podatke o članovima zainteresiranim za pokretanje sudskih postupaka pojedinačno kontaktirati i dogovoriti sve daljnje radnje kao i dostaviti vam dokumentaciju koju je potrebno ispuniti za svakog pojedinog člana.

 Ukoliko u međuvremenu Vlada RH donese odluku koja bi nam mogla biti prihvatljiva, o tome ćemo vas odmah obavijestiti te ćemo tada odlučivati o daljnjim radnjama i eventualnom povlačenju tužbi.

 Za sva pitanja, stojimo vam na raspolaganju.

S poštovanjem,

Anica Prašnjak, bacc. med. techn.

Predsjednica Glavnog vijeća

Nataša Matejaš Brlić, dipl.iur.

Pravnik

HRVATSKI STRUKOVNI SINDIKAT

MEDICINSKIH SESTARA –

MEDICINSKIH TEHNIČARA

 

 

Draškovićeva 7/II

 

Tel: 01/4883-606

 

Fax: 01/4883-605

 

e-mail: natasa.brlic@hssms-mt.hr

 

web: www.hssms-mt.hr

 

     

napomena: Ovdje je i oblkovana stranica automatskog iščitavanja istog teksta hrvatskim glasom za osobe s posebnim potrebama, još u vrlo pokusnoj izvedbi