Referentni centar Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam u KB ”Sveti Duh”

Svečanu dodjelu rješenja o osnivanju Referentnog centra Ministarstva zdravlja za Kliniku za očne bolesti u KB ”Sveti Duh”, koje se održalo u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, 30. lipnja 2015. godine, uveličali su svojim prisustvom Ministar zdravlja prim. Siniša Varga, gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH, prof.dr.sc. Antoinette Kaić Rak, predsjednik Hrvatskog oftalmološkog društva, prof.dr.sc. Zoran Vatavuk, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, mr.sc. Ivica Lovrić, dipl.ing., predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj,Valentina Otmačić, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Đurđa Španović, dr. med., zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo i predsjednik Upravnog vijeća KB ”Sveti Duh” Gzim Redžepi, dr.med. i ostali uvaženi gosti.

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga je voditeljici Poliklinike Klinike za očne bolesti, KB ”Sveti Duh” i voditeljici Referentnog centra doc. dr. sc. Mirjani Bjeloš, svečano uručio Rješenje za dodjelu naziva Referentni centar Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam.

Referentni centar Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam u KB ”Sveti Duh” zadovoljava najviše standarde, a činjenica je da je Klinika za očne bolesti u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i uz potporu Grada Zagreba, prije četiri godine pokrenula projekt „Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba“. Rješenje je rezultat trogodišnjeg rada dvadesetak liječnika i medicinskih sestara Klinike za očne bolesti KB "Sveti Duh", na projektu ”Ambliopija u četverogodišnje djece grada Zagreba”.

Ravnatelj KB ”Sveti Duh” prof.dr.sc. Mladen Bušić koji je pokrenuo Projekt, zahvalio se gradonačelniku i gradskim uredima na potpori bez koje Projekt ne bi bio realiziran i ministru što ga je prepoznao i uvrstio u program obaveznih mjera zdravstvene zaštite djece, te je posebno istaknuo da s Nacionalnim skriningom Hrvatska postaje jedna od svega 10-ak zemalja u svijetu koje imaju takav program. Ravnatelj Bušić vjeruje da će sinergija hrvatskog zajedništva na lokalnoj i nacionalnoj razini i odličan hrvatski zdravstveni sustav učiniti još boljim na dobrobit svih građana Republike Hrvatske.

Govoreći o znanstvenom projektu „Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba“, jednog od najvećih svjetskih projekata u oftalmologiji, u kojem je pregledano 16.000 četverogodišnjaka, rekao je kako je cilj ovog projekta bio ukazati na problem ambliopije u Gradu Zagrebu, a time i u cijeloj Hrvatskoj. To je ujedno iniciralo uvođenje probira na ambliopiju kao obvezatnog zdravstvenog postupka budući je upravo ambliopija najčešća patologija vida u djece i vodeći uzrok monokularne sljepoće.

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga pohvalio je Kliničku bolnicu "Sveti Duh" koja je ovim imenovanjem označila početak provedbe Nacionalnog skrininga na slabovidnost odnosno ambliopiju. Na ovaj način otkrivanje nmoguće slabovidnosti u dobi djeteta od četiri godine života uvodi se kao obvezatan u mjerama zdravstvene zaštite, što Hrvatsku svrstava među desetak najrazvijenijih država svijeta koje imaju slične projekte na nacionalnoj razini, a sve u svrhu preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić čestitao je i zahvalio timu KB "Sveti Duh" uz izraze zadovoljstva što je gradski Projekt podignut na državnu razinu, a posebno ravnatelju Mladenu Bušiću na ideji, inicijativi i velikom poslu koji su odradili, naglasivši da je Grad prepoznao i podržao ideju koja unapređuje zdravstvo i kvalitetu života građana, te najavio da će sve članove tima predložiti za Nagradu Grada Zagreba.

Voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam, doc. dr. sc. Mirjana Bjeloš, naglašava da ukoliko se ne liječi ambliopija u ranom periodu vidnog razvoja djeteta, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid, a oko može postati i funkcionalno slijepo, jer je nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen. Jedino pravovremenim liječenjem moguće je ambliopiju izliječiti u preko devedeset posto slučajeva. Referentni centar Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske zdravstvena je ustanova ili dio zdravstvene ustanove, gdje se obavlja zdravstvena djelatnost koja ispunjava normative i standarde za pružanje najsloženijih oblika zdravstvene zaštite, kao što je posjedovanje visokoeduciranog kadra, suvremene opreme i adekvatnog prostora u kojem se odvija rad. Klinika za očne bolesti u KB ”Sveti Duh” se ističe po visokoeduciranim kadrovima koji prvi uvode svjetske trendove u Hrvatskoj te postižu znanstvene i stručne rezultate u praćenju, proučavanju i unaprjeđenju prevencije, dijagnostike, terapije i rehabilitacije u navedenom dijelu medicinske struke koji odgovaraju svjetskim normama.

Nakon svečane dodjele svi prisutni gosti i djelatnici naše ustanove posjetili su Referentni centar Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam u KB ”Sveti Duh”. Ovo je još jedan iskorak u prepoznavanju Kliničke bolnice ”Sveti Duh” kao centra izvrsnosti u zdravstvenom sustavu RH.

poveznice na video zapise:

HTV emisije na zahtjev, Dnevnik u podne, 30.6.2015

RTL danas od 30.6.2015 sa preskokom na: 20 min  i 80 sek do 31 min i 34 sek