Obilježen 12. rujna - Nacionalni dan ambliopije

NACIONALNI DAN AMBLIOPIJE: PRVI REZULTATI PROVEDBE NACIONALNOG PREVENTIVNOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA SLABOVIDNOSTI

 

12. rujna prigodnom svečanošću u Ministarstvu zdravstva obilježen Nacionalni dan ambliopije

 

 

         12. rujna obilježen je Nacionalni dan ambliopije, odnosno slabovidnosti. Tim povodom u Ministarstvu zdravstva održana je prigodna svečanost pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gđe. Kolinde Grabar Kitarović, te supokroviteljstvom Ministra zdravstva prof. Milana Kujundžića i gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića. Izneseni su rezultati za prvih šest mjeseci provođenja Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti prikupljeni iz Nacionalnog registra ranog otkrivanja slabovidnosti, jedinstvenog u svijetu, koji omogućava praćenje istih u realnom vremenu. Ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić  istaknuo je kako je od ukupno 7000 pregledane djece (odaziv od 48%), svako peto upućeno na daljnju obradu što dodatno potvrđuje važnost ovog preventivnog programa.

Treba imati na umu da je uzrok ambliopije u izostanku dozrijevanja vidnog dijela mozga, zbog nedovoljne vidne stimulacije. Razvoj vidnog dijela mozga je u 7. godini života gotovo u cijelosti završen. Stoga, ne liječi li se ambliopija ranije, slabovidno oko neće nikad dobro vidjeti. Rani probir i liječenje su među najisplativijim postupcima, ne samo u oftalmologiji nego u medicini uopće.

Predsjednik Povjerenstva za provedbu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, ravnatelj Kliničke bolnice "Sveti Duh" prof. dr. sc. Mladen Bušić, prim. dr. med., istaknuo je kako je Hrvatska jedna od 10 zemalja u svijetu koja ima najvišu razinu oftalmološke skrbi za djecu, te kako je pravovremenim liječenjem moguće 90% slabovidne djece izliječiti, a preostalima značajno pomoći u poboljšanju vida, a time i kvalitete života. Upravo je KB „Sveti Duh“ Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam, a početkom godine Svjetska zdravstvena organizacija dodijelila mu je status Suradnog centra za dječju oftalmologiju.

Podsjetimo, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh”, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, od mjeseca rujna 2011. do lipnja 2014. godine, u vrtićima Grada Zagreba provodila je najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju pod nazivom “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba”, za što su 23 djelatnika Klinike dobili Nagradu Grada Zagreba.

Hrvatski sabor je na sjednici 20. lipnja 2016. jednoglasno donio Odluku kojom se 12. rujna proglašava Nacionalnim danom ambliopije.

Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti najmlađi je od preventivnih programa (u koje spadaju još i Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva, Nacionalni program za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja) i najbolje je strukturiran program. Sa odazivom od nešto manje od 50% u prvoj godini provođenja ujedno je i program sa drugim najboljim odazivom (Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka dojke ima odaziv od 65%, a u provedbi je već dva desetljeća). Na ovim rezultatima treba čestitati kao prvo roditeljima koji su se sa svojom djecom odazvali ovako važnom pozivu, a naravno i svim zdravstvenim djelatnicima koji su doprinijeli provedbi Programa, uz posebne zahvale pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na njihovoj velikoj podršci od samog početka provođenja.

U provedbi Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti sudjeluju: Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam, te zdravstveni djelatnici iz područja oftalmologije u svim županijama Republike Hrvatske koji provode preventivne preglede za djecu s navršene četiri godine.