Promocija monografije "Ars Ophthalmologica“

 

 

 

Dana 15. studenog 2019. godine na 42. Međunarodnom sajmu knjiga Interliber je održana promocija monografije „Ars Ophthalmologica“, kroz koju je predstavljeno 12 sveučilišnih udžbenika izdanih od Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“, u posljednjih 8 godina.

Od prvog modernog udžbenika oftalmologije u Republici Hrvatskoj, izdanog 2011. godine, „Seminaria Ophthalmologica“, preko jedinog farmakološkog oftalmološkog priručnika na hrvatskom jeziku, „Pharmacotherapia Ophthalmologica“, zatim jedinog atlasa ultrazvuka i ultrazvučne biomikroskopije na hrvatskom jeziku, „Atlas ultrazvuka“ i „Atlas ultrazvučne biomikroskopije“, te jedinstvenih Atlasa stražnjeg segmenta oka i Atlasa rožnice, kao i udžbenika posvećenog najčešćoj patologiji vida u djece, „Ambliopija“, na hrvatskom i na engleskom jeziku, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ osobnim uspjesima ne pomaže samo pojedincima, već između ostalih platformi, svoje znanje uobličuje i formatom klasičnog udžbenika. Klinika za očne bolesti od svog osnutka 2010. godine pa do danas postavlja ambiciozne planove ne samo na područjima zdravstva, znanosti i nastave, nego i na razini publicističke djelatnosti, tehnološkog napretka, organizaciji međunarodnih simpozija, realizaciji znanstvenih projekata iz oftalmološkog područja te na interdisciplinarnom planu, a posebnu pozornost posvećuje uvođenju brojnih novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka u svakodnevnoj oftalmološkoj praksi, među kojima je svakako najznačajniji Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti. Ne želeći napore na svim ovim područjima temeljiti samo na svakodnevnom radu, vrhunski stručnjaci Klinike su kroz dvanaest do sada izdanih sveučilišnih udžbenika, te još tri u nastajanju, nesebično podijelili svoja znanja i iskustva putem udžbenika kao temeljnim rasadnicima znanja i svjedocima vremena.

Vlastitim nakladništvom promiče se razvoj struke i znanosti što se u konačnici očituje ne samo kao promocija Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“, same Bolnice i zagrebačkog zdravstva, nego i hrvatskog zdravstvenog sustava u cjelini.

Pogledajte i izložbu slika sa promocije monografije