POČELI RADOVI IZGRADNJE DNEVNE BOLNICE I PODZEMNE GARAŽE KLINIČKE BOLNICE „SVETI DUH“

 

Svečanim polaganjem kamena temeljca i potpisom povelje gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić, u prisustvu uzvanika i zaposlenika Bolnice, označio je početak radova rekonstrukcije kompleksa Kliničke bolnice „Sveti Duh“ dogradnjom dnevne bolnice s podzemnom garažom. Naglasio je kontinuirani interes i ciljeve Grada Zagreba da svojim građanima, podupirući kao osnivač razvojne projekte Bolnice, osigura najsuvremeniju i lako dostupnu zdravstvenu zaštitu, temeljenu na suvremenoj europskoj praksi. Naglasio je uspjeh i potrebu daljnje sinergije Grada Zagreba i Republike Hrvatske kada su u pitanju projekti u interesu građana, posebno vezani uz zdravstvenu zaštitu.

Ravnatelj Bolnice, prof.dr.sc. Mladen Bušić, prim.dr.med. obrazložio je povijest Bolnice od začetaka ideje njene izgradnje 1779. godine, kada je biskup Josip Galjuf dao pristanak na gradnju bolnice u Zagrebu, do današnjeg čina svečanosti početka radova izgradnje dnevne bolnice. Zagrebačka Opća bolnica otvorena je 1804. godine uz potporu biskupa Maksimilijana Vrhovca. Znakovito je da je Opća bolnica od početka djelovanja primala sve bolesnike bez obzira stalež, vjeru i spol.

Na lokaciji donjeg grada Bolnica je ostala do 1931. godine, kada je privremeno preseljena u prostore male Ortopedske bolnice na Svetom Duhu. Na ovoj lokaciji ostala je do danas.

Ravnatelj Bolnice naglasio je da su pored kontinuirane potpore osnivača, Grada Zagreba, na čelu s gradonačelnikom gospodinom Milanom Bandićem, najvrjedniji resurs njeni zdravstveni i nezdravstveni radnici, koji su zalog daljnjeg razvoja.

Projekt dnevne bolnice Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u skladu je sa Strategijom razvoja zdravstva Republike Hrvatske i dio je razvojne strategije Grada Zagreba. Početkom izgradnje dnevne bolnice i podzemne garaže zatvoren je ciklus razvoja i rasta Kliničke bolnice „Sveti Duh“ koja je u posljednjih 12 godina, uz potporu svog osnivača, Grada Zagreba, prošla put od trošne i zapuštene opće bolnice do suvremene kliničke bolničke ustanove, značajne karike u Mreži javne zdravstvene službe Republike Hrvatske

Sredstva za izvođenje radova izgradnje dnevne bolnice s podzemnom garažom u vrijednosti 155.000.000,00 kn osigurao je Grad Zagreb, kroz javno - javno partnerstvo Bolnice i Zagrebačkog holdinga d.d.

Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije prepoznali su projekt dnevne bolnice Kliničke bolnice „Sveti Duh“ od značaja za Republiku Hrvatsku, slijedom čega su iz fondova Europske unije za njeno opremanje medicinskom opremom osigurana bespovratna sredstva u iznosu 50.000.000,00 kn.
Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, mr.sc. Fedor Dorčić, dr.med. uveličao je svečanost početka radova pozdravnim obraćanjem prisutnima.

Svečanosti početka radova izgradnje dnevne bolnice i podzemne garaže su nazočili i pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, prof.dr.sc. Mirna Šitum, prim.dr.med., mnogi članovi poglavarstva Grada Zagreba, predstavnici Zagrebačkog holdinga d.d., nositelja investicije, Tehnike d.d. izvoditelja radova te brojni zaposlenici Bolnice.

 

pogledajte galeriju slika