9. virtualni međunarodni simpozij Up-to-date Ophthalmology održan 5. i 6. lipnja 2020. godine

Dana 5. i 6. lipnja, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“, održala je svoj tradicionalni deveti, ali prvi virtualni međunarodni simpozij naziva Up-to-date Ophthalmology pod organizacijom, znanstvenim i stručnim vodstvom prof.dr.sc. Mladena Bušića, prim.dr.med., predstojnika Klinike i ravnatelja Kliničke bolnice „Sveti Duh“.

Iako je pandemija COVID-19 zatvorila granice država i onemogućila održavanje ovog međunarodnog simpozija u svojoj tradicionalnoj formi fizičkim okupljanjem sudionika u Zagrebu, prof. Mladen Bušić i njegov tim još su jednom dokazali kako su prepreke samo izazovi za ostvarenje snova i ciljeva. Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“, organizirala je simpozij na kojemu su sudjelovali ugledni svjetski kliničari i znanstvenici – pozvani predavači iz četiri prestižna američka sveučilišta i četiri najprestižnije klinike za očne bolesti iz Sjedinjenih Američkih Država; zatim iz Sveučilišne Klinike u Grazu, Austrija; Sveučilišne Klinike iz Tubingena, Njemačka; Bolnice Lusidas iz Lisabona, Portugal; Meir Medical Centera iz Kfar Sabe, Izrael; Sveučilišne Klinike iz Martina, Slovačka; Opće bolnice iz Novog Mesta, Slovenija; Hrvatskog instituta za istraživanje mozga iz Zagreba te s Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“. Na simpoziju su bila prezentirana najrecentnija znanja iz oftalmologije u svijetu s naglaskom na liječenje onkoloških oftalmoloških stanja, dijabetičke bolesti oka, senilne makularne degeneracije, minimalno invazivne kirurgije glaukoma, okuloplastične kirurgije te prevencije i postupanja kod komplikacija vitreoretinalne kirugije. Po prvi puta u svijetu prikazana je najveća baza podataka pacijenata s neurooftalmološkim komplikacijama COVID-19 infekcije.

Također premijerno, virtualno je predstavljena pametna sonda za operaciju katarakte, kompjutorizirana kvantifikacija suznog filma te najnovija dostignuća skidanja dioptrije bez upotrebe lasera.

Poseban značaj posvećen je novostima iz područja revolucionarne genske terapije nasljednih bolesti mrežnice, te otvaranju prvog centra za primjenu lijeka Luxturne u ovom dijelu Europe, pri Klinici za očne bolesti Kliničke Bolnice "Sveti Duh". Treba istaknuti kako je lijek Luxturna odbren u EU u studenome 2018. godine, a samo godinu i pol kasnije Klinička bolnica „Sveti Duh“ postala je jedan od malobrojnih licenciranih centara u svijetu koji zadovoljavaju sve kliničke, znanstvene, tehnološke i kadovske uvjete za aplikaciju ovog lijeka. Liječenje prva dva bolesnika očekuje se kroz sljedećih mjesec dana. Ovim krunskim dostignućem ujedno je i obilježeno prvih pet godina rada Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam.

Formatom klasičnog dnevnika, na engleskom jeziku, simpozij su virtualno vodili djelatnici Klinike. Predavanja su prikazana kao interaktivne prezentacije, a sudionicima kongresa omogućeno je prikazivanje cijelog kongresa kroz videosnimke predavanja na službenoj stranici Simpozija kroz sljedeća 3 mjeseca. Koristeći najmoderniju tehnologiju prikaza i prijenosa podataka u visokoj 4k rezoluciji, sudionicima je omogućeno praćenje simpozija kako na računalu, tako i na pametnim televizorima i pametnim telefonima. Treba istaknuti da su cjelokupnu tehničku i tehnološku podršku ovom simpoziju i njegovom besprijekornom prikazivanju osigurali upravo djelatnici Klinike. Ovakvim pristupom, cilj Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ je bio omogućiti ne samo lako dostupno, već i vrhunsko, na dokazima utemeljeno znanje, dokazujući time da čak i kada su granice nepremostive, udaljenosti nisu važne ako postoji volja, znanje, rad i naravno ideja.

Simpozij je pratilo 240 sudionika iz čak 20 zemalja svijeta, od Sjedinjenih Američkih Država na zapadu, do Rusije na istoku.

Zahvalni smo našem vlasniku i osnivaču Gradu Zagrebu što nam je omogućio takve uvjete rada tako da inventivnost naših liječnika može ugledati svjetlo i svjetskih pozornica. Ujedno ovo predstavlja uspjeh, ne samo Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“, same Bolnice i zagrebačkog zdravstva, nego i hrvatskog zdravstvenog sustava u cjelini.