NaDA - Nacionalni Dan Ambliopije u 2017. g. - 12. rujna

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana ambliopije Ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić, dr.med. je u konferencijskoj dvorani Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske 11. rujna 2017. godine svečano predstavio prvi nacionalni Registar ranog otkrivanja slabovidnosti, ujedno i prvi takav registar u svijetu. Registar je nastao zbog potrebe sistematičnog prikupljanja podataka, u sklopu provedbe Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, o ovoj najčešćoj, ali izlječivoj, patologiji vida u djece, a s ciljem promocije i poboljšanja zdravlja i zdravstvene skrbi djece. Registar potpomaže stvaranju boljeg i pravednijeg dječjeg zdravstvenog sustava, a s radom je započeo 1. srpnja 2017. godine.

Predstavljanje Registra održalo se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar Kitarović te supokroviteljstvom ministra zdravstva Republike Hrvatske prof.dr.sc. Milana Kujundžića i gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića. 
Ovo je drugo obilježavanja Nacionalnog dana ambliopije nakon odluke Hrvatskog sabora koji je na sjednici 20. lipnja 2016. proglasio dan 12. rujna »Nacionalnim danom ambliopije«.

Ambliopija ili slabovidnost je najčešća patologija vida u djece koja se pravodobnim otkivanjem u većini slučajeva može u potpunosti izliječiti do sedme godine života. Ujedno, rano liječenje ambliopije među najisplativijim je postupcima ne samo u oftalmologiji, već u medicini, odnosno zdravstvenoj zaštiti uopće.

Godine 1995. Svjetska zdravstvena organizacija definirala je vid kao temeljno pravo svakog čovjeka i pokrenula globalnu inicijativu za smanjenje preventabilnog gubitka vida, pozivajući tako sve zemlje svijeta da do 2020. godine doprinesu lokalno ovoj globalnoj inicijativi. U desetak razvijenih zemalja rani probir i liječenje ambliopije uvriježena su javnozdravstvena politika.

No još je 1968. godine Svjetska zdravstvena organizacija odredila opravdanost skrininga na općoj populaciji za predškolski uzrast samo za ambliopiju i sluh. Probir na sluh se u Republici Hrvatskoj provodi u svim rodilištima, odmah po rođenju djeteta, no prvo testiranje vidne oštrine se u Republici Hrvatskoj činilo tek pri upisu u osnovnu školu, kada je za liječenje ambliopije već kasno, sve do 2015. godine kada je Republika Hrvatska dobila prve sistematične, znanstveno utemeljene podatke o ambliopiji po završetku studije „Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba“. Studiju su 12. rujna 2011. pokrenuli Grad Zagreb i Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu pod vodstvom prof.dr.sc. Mladena Bušića, prim.dr.med. i doc.dr.sc. Mirjana Bjeloš, dr.med. To je bio ujedno i najveći svjetski projekt u oftalmologiji ovakve vrste, u sklopu kojega je pregledano gotovo 16 000 četverogodišnjaka Grada Zagreba. Utvrđeno je da je pojavnost ambliopije u Republici Hrvatskoj 8.1 %.

Vođeni idejom stvaranja zdravog društva, a opravdanošću prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, kao i svjetske znanstvene zajednice, te da se radi o pregledu s ciljem redukcije preventabilnog gubitka vida, Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, od 1. lipnja 2015. godine, uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan, a godinu dana kasnije razvijen je u sklopu Nacionalnih preventivnih programa i Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti. Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti ima svoje znanstveno uporište u metodologiji i rezultatima Zagrebačkog projekta. Na redovitom sistematskom pregledu kod pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s navršene tri godine života djeteta roditelji dobivaju uputnicu oznake Z13.5 za oftalmološki probirni pregled, te se naručuju na oftalmološki pregled koji je potrebno učiniti s navršene 4 godine života djeteta (48. – 54. mjesec života djeteta). Probirni pregled u sklopu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti ne obuhvaća životnu dob mlađu od 4 godine jer je test prilagođen upravo uzrastu četverogodišnjaka. Na oftalmološkom pregledu učinit će se testiranje vidne oštrine na blizinu i na daljinu, standardiziranim testom binokularno i monokularno. Monokularno testirana vidna oštrina četverogodišnjaka je ≤ 0.1 logMAR. Ovisno o nalazu dijete će se dalje dijagnostički i terapijski zbrinjavati, a rezultate probirnog pregleda, kao i ostalih oftalmoloških pregleda ako je dijagnosticirana ambliopija, oftalmolog upisuje u Registar. Registar je nastao suradnjom Referentnog centra Ministartsva zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osobiti stručni i znastveni doprinos izradi Registra dali su prof.dr.sc. Mladen Bušić, prim.dr.med., doc.dr.sc. Krunoslav Capak, dr.med., doc.dr.sc. Mirjana Bjeloš, dr.med., dr.sc. Tomislav Benjak, dr.med., te Benedict Rak, dr.med. koji je informatički „oživio“ cjelokupnu aplikaciju.