NaDA - Inicijalni Nacionalni Dan Ambliopije

KLINIČKA BOLNICA “SVETI DUH”, Zagreb
Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Osijek
Predstojnik: prof.dr.sc. Mladen Bušić, prim.dr.med.

Referentni centar Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske
za dječju oftalmologiju i strabizam
Voditeljica: doc.dr.sc. Mirjana Bjeloš, dr.med.
        

Povodom obilježavanja 12. rujna, Nacionalnog dana ambliopije (NaDA) dana 9. rujna s početkom u 15,00 sati, u Dječjem vrtiću Trnsko (područni objekt Kajzerica, Žarka Dolinara 11) u Zagrebu, održana je  prigodna svečanost, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljstvom Ministra zdravlja g. Daria Nakića i gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića.

Ideja, a zatim i inicijativa o obilježavanju Nacionalnog dana ambliopije potekla je od idejnog začetnika i tvorca projekta „Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba“, ravnatelja Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu i predstojnika Klinike za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof.dr.sc. Mladena Bušića.

Nakon što je godine 1995. Svjetska zdravstvena organizacija definirala vid kao temeljno pravo svakog čovjeka i pokrenula globalnu inicijativu za smanjenje preventabilnog gubitka vida, pozivajući tako sve zemlje svijeta da do 2020. godine doprinesu lokalno ovoj globalnoj inicijativi, tim Klinike za očne bolesti predvođen prof. Bušićem, uz financijsku i organizacijsku pomoć gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića pokrenuo je Projekt „Ambilopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba', najveći svjetski projekt u oftamologiji ovakve vrste. Primarni i najveći cilj Projekta bio je da probir na slabovidnost preraste okvire Grada Zagreba, i postane dostupan svoj djeci Hrvatske. Temeljem rezultata, a uzimajući u obzir neosporne činjenice, koje je i Svjetska zdravstvena organizacija definirala još davne 1968. godine o neupitnosti pozitivnog učinka probira na ambliopiju, Ministar zdravlja Republike Hrvatske, g. Siniša Varga podržao je ovu inicijativu, te je uveo od 1. lipnja 2015. godine probir na slabovidnost kao obvezatan. Time je Republika Hrvatska svrstana u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja, ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.

Probirni test na ambliopiju u Republici Hrvatskoj je od siječnja 2016. godine postao Nacionalnim preventivnim programom Ranog otkrivanja slabovidnosti.

Na redovitom sistematskom pregledu kod pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s navršene tri godine života djeteta roditelji dobivaju uputnicu za oftalmološki pregled te se naručuju na oftalmološki pregled koji je potrebno učiniti s navršene četiri godine života. Na oftalmološkom pregledu učinit će se testiranje vidne oštrine na blizinu i na daljinu, standardiziranim testom, te će se, ovisno o nalazu, dijete dalje dijagnostički i terapijski zbrinjavati. O rezultatima će biti obaviješten i pedijatar kroz sustav e-zdravstvenog kartona.

Hrvatski sabor je na sjednici održanoj 20. lipnja 2016. godine jednoglasno donio odluku o proglašenju 12. rujna Nacionalnim danom ambliopije.

Svečanost je uveličala posebna izaslanica predsjednice Republike Hrvatske, ujedno i voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj gđa. prof.dr.sc. Antoinette Kaić-Rak; gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo g. Gzim Redžepi, predstavnici državnih i lokalnih uprava, ravnatelji zdravstvenih ustanova, gradskih vrtića i mnogi drugi. Uzvanike je u ime domaćina DV Trnsko, jednog od najsuvremenijih vrtića ne samo u Republici Hrvatskoj već i u regiji, pozdravila ravnateljica gđa. Vesna Pintarić. Profesor Bušić je u kratkom pregledu suvremenosti oftalmologije na Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ koja je u kolovozu ove godine napunila 212 godina neprekinutog rada, istakao da je Klinika predana stvaranju, gradnji i izgradnji u stručnom i znanstvenom smislu. Posebno je istakao zahvalnost Gradu Zagrebu i njegovom gradonačelniku g. Milanu Bandiću, bez čije neupitne i svekolike pomoći Projekt, a posljedično tome niti nacionalni skrining, ne bi zaživjeli u ovom opsegu kako ga danas slavimo. Zahvalio je i istakao posebnu ulogu Ministra zdravlja Republike Hrvatske g. Siniše Varge koji je prepoznavši važnost ovog preventivnog pregleda omogućio da svako dijete u četvrtoj godini života na sistematskom pregledu kod pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dobije uputnicu za oftalmološki pregled koji može vratiti vid djetetu za njegovu, a time i našu bolju budućnost.

Gradonačelnik g. Milan Bandić ponovno je darivao djecu Hrvatske! Ovaj puta Grad Zagreb će općim i kliničkim bolnicama u Republici Hrvatskoj pokloniti Leine tablice kojima se testira vid djece, i na taj način omogućiti u tom važnom dijelu, uniformnost provođenja skrininga.
Uvažena gošća i posebna izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske prof.dr.sc. Antoinette Kaić-Rak u svojem je izlaganju istakla da je probir na slabovidnost izrazito važna i nužna mjera zdravstvene zaštite jer se radi o najčešćoj patologiji vida u djece, koju je moguće liječiti i izlječiti jednio ako se bolest pravovremeno otkrije.

Svečanosti su nazočili i djeca DV Trnsko koja su tijekom izlaganja sa zanimanjem i pažnjom učila znakove kojima se testira vidna oštrina kroz didaktičke igre „memory“, „domino“, oslikavala znakove bojama, a pri kraju svečanosti zajedno s oftalmolozima Klinike pokazali su kako se izvodi probir na ambliopiju.

Svečenost je završila prigodnim domijenkom uz ugodne razgovore o još jednom velikom zajedničkom uspjehu lokalne i nacionalne razine odnosno Republike Hrvatske u cjelini koja je time ušla u sam svjetski vrh provođenja preventivnih programa u ovoj dobnoj skupini.

Sve dodatne informacije potražite na Facebooku.
 

cjeloviti tekst u pdf-u