KLINIKA ZA OČNE BOLESTI – SVJETSKA PREMIJERA ŠIROKOKUTNE 3D TEHNOLOGIJE

OSMI MEĐUNARODNI SIMPOZIJ UP-TO-DATE OPHTHALMOLOGY ODRŽAN U THE WESTIN ZAGREBU I KAPTOL BOUTIQUE CINEMA & BARU 26. i 27. TRAVNJA
 

U Zagrebu se 26. i 27. travnja održao osmi međunarodni simpozij Klinike za očne bolesti KBSD pod nazivom Up-to-date Ophthalmology pod organizacijom i stručnim vodstvom prof.dr.sc. Mladena Bušića, prim.dr.med.
Riječ je o simpoziju na kojem su sudjelovali pozvani predavači iz četiri prestižna američka sveučilišta i četiri najprestižnije klinike za očne bolesti iz Sjedinjenih Američkih Država, zatim iz Graza, Austrije te s naše Klinike. Na simpoziju su bila prezentirana najrecentnija znanja iz oftalmologije u svijetu s posebnim naglaskom na svjetsku premijeru širokokutne 3D tehnologije operacije oka čiji je izumitelj Benedict Rak, dr.med., specijalizant naše Klinike. Navedenu tehnologiju su tako po prvi puta urbi et orbi predstavili i vrhunski kirurzi naše Klinike, prof.dr.sc. Biljana Kuzmanović Elabjer, prim.dr.med, prof.dr.sc. Damir Bosnar, dr.med., doc.dr.sc. Dean Šarić, dr.med. i dr.sc. Borna Šarić, prim.dr.med., koji su novu tehnologiju, svaki u svojem području subspecijalnosti, ocijenili kao značajni tehnološki napredak u odnosu na dosadašnje moduse operativnog liječenja.
Radi se o jedinstvenoj inovativnoj tehnologiji oftalmoloških operacija uz pomoć prve u svijetu širokokutne 3D tehnologije operacije oka pri kojoj operater po prvi put ima mogućnost izbora u realnom vremenu između izvođenja operativnog postupka uz pomoć postojeće 2D mikroskopske tehnologije i nove širokokutne 3D tehnologije. 
Time se Klinika za očne bolesti KBSD, nakon što je u siječnju postala suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije kao jedina klinika u Hrvatskoj, pozicionirala u sam svjetski vrh i po tehnološkim inovacijama u području oftalmologije.
Ponosni smo kako je takva tehnološka inovacija nastala na Klinici za očne bolesti KBSD i kako time mi u Hrvatskoj nismo samo uvoznici najmodernijih tehnologija već se s ovime pridružujemo ostalim inovatorima u Hrvatskoj koji pridonose razvoju tehnologije na svjetskoj razini.

Po prvi puta, doc.dr.sc, Mirjana Bjeloš, dr. med., javnosti je prezentirala gensku terapiju lijekom Luxturnom® , čije je odobrenje za primjenu u Europi uslijedilo u prosincu 2018. godine. Kao jedan od malobrojnih centara u kojima dolazi do aplikacije lijeka, pacijenti su pripremljeni u korak s ostalim centrima u Europi te se očekuje kako će se liječenje prva dva bolesnika provesti na KBSD.

Zahvalni smo našem vlasniku i osnivaču Gradu Zagrebu što nam je omogućio takve uvjete rada tako da inventivnost naših liječnika može ugledati svjetlo i svjetskih pozornica. 
Ujedno ovo predstavlja uspjeh, ne samo Klinike za očne bolesti KBSD, same bolnice i zagrebačkog zdravstva, nego i hrvatskog zdravstvenog sustava u cjelini. 

pogledajte i galeriju slika