HUMS u Vukovaru 2016. godine – osnovano Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata i otkrivena spomen-ploča medicinskim sestrama i tehničarima Ratne bolnice Vukovar

Dan sjećanja na žrtve Vukovara Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) obilježila je organiziranim trećim posjetom Vukovaru – gradu heroju. U subotu, 12. studenoga 2016. godine oko 120 medicinskih sestra i tehničara, članova Hrvatske udruge medicinskih sestara iz cijele Hrvatske okupili su se u Vukovaru. Posjetu su se pridružile predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec i predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak. Ispred naše Bolnice u posjetu Vukovaru sudjelovale su medicinske sestre Ivanka Presečki, Anđa Šišić i Tanja Lupieri.

Kolona sjećanja medicinskih sestara i tehničara

S velikim poštovanjem medicinske sestre i tehničari su u koloni sjećanja s vijencima i zapaljenim svijećama u tišini krenuli od Mjesta sjećanja 1991. do spomenika u krugu bolnice  koji obilježava mjesto od kuda su pacijenti i djelatnici Ratne bolnice Vukovar odvedeni na Ovčaru i položili vijence i zapaljene svijeće.

Među brojnim stradalima do posljednjeg trenutka u vukovarskoj bolnici svoj obol dale su medicinske sestre koje su samozatajno i predano radile svoj posao. Nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991., mnoge su prošle svoj križni put od samog izlaska do povratka u Vukovar. Od 130 medicinskih sestara, koje su ostale i radile u okupiranom Vukovaru, 98 medicinskih sestara protjerano je iz Vukovara, a 32 medicinske sestre svojevoljno su ostale na okupiranom području. Od 98 medicinskih sestara umirovljeno je 45, a 3 su u međuvremenu umrle. U Vukovar se vratilo i danas radi u Općoj županijskoj bolnici Vukovar 12 medicinskih sestara. Ostale medicinske sestre rade u drugim gradovima ili u inozemstvu.

 

 

 

 

Osnivačka skupština Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata

Posebno smo ponosni što se prilikom ovog posjeta Vukovaru održala i osnivačka skupština Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata, 28. stručnog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara. Inicijativa za osnivanje stručnog društva pokrenuta na prvom simpoziju medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata pod nazivom Da se ne zaborave devedesete – Ivan Klaić Miko, održanom u Lipiku 7. listopada 2016. Osnivačka skupština održana je u muzeju Mjesto sjećanja 1991. Članove skupštine pozdravila je i zaželjela dobrodošlicu uz podršku za osnivanje društva ravnateljica OŽB Vukovar i bolnice veterana mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med. Nakon himne, minutom šutnje odali smo počast za sve stradale u Domovinskom ratu. Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva. Pozdravnim govorom za sve sudionike skupa obratila se glavna sestra Ratne bolnice Vukovar, Binazija Kolesar, viša medicinske sestra, koju s posebnim poštovanjem i ponosom smatramo našim herojem, a koja je zajedno sa svim medicinskim sestarama u ratnim uvjetima organizirala rad bolnice. Predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri svečano je podjelila zahvalnice medicinskim sestrama – veterankama i braniteljicama koje su radile za vrijeme Domovinskog rata u Ratnoj bolnici Vukovar, a i danas su u radnom odnosu u OŽB Vukovar i bolnici hrvatskih veterana.


 

Postavljena spomen-ploča medicinskim sestrama i tehničarima Ratne bolnice Vukovar postavljena je u muzeju Mjesto sjećanja 1991

Povodom 25. obljetnice herojske obrane grada, Hrvatska udruga medicinskih sestara daruje spomen-ploču u zahvalu svim koji su svojim nesebičnim djelom tijekom Domovinskog rata sudjelovali u herojskoj obrani grada. Spomen-ploča postavljena je u muzeju Mjesto sjećanja 1991., a spomen ploču otkrile su medicinske sestre Binazija Kolesar i Agneza Aleksijević. Zahvaljujemo Privrednoj banci Zagreb na donaciji za izradu spomen-ploče. Hrvatska udruga medicinskih sestara za cilj ima postaviti spomen-ploče u sve bolnice u kojima su medicinske sestre nesebično sudjelovale u zbrinjavanju ranjenika u Domovinskom ratu prema mjestu  održavanja simpozija Da se ne zaborave devedesete.

Posjetili smo Memorijalni centar Vukovar i Groblje branitelja na kojem smo položili vijence i zapalili svijeće uz molitvu. Obilježavaje Dana sjećanja na žrtve Vukovara, “Grada Heroja”, protek vremena ne čini ništa lakšim i emotivno je posebno teško za sudionike Domovinskog rata, a mi koji dolazimo pokloniti se s vijencem, upaljenim svijećama, molitvom na usnama i s mislima kako nikada ne smijemo dozvoliti da se zaborave medicinske sestre i tehničari žrtve i sudionici ratnih stradanja u Vukovaru i u cijeloj lijepoj našoj hrvatskoj domovini. Slijedeće godine organizirati ćemo IV posjet Hrvatske udruge medicinskih sestara – gradu heroju Vukovaru 2017.

Galerija slika objavljena na web stranicama HUMS-a

HRT-Dani ponosa

Tekst: Tanja Lupieri
Foto: Ivanka Presečki