Klinika za ginekologiju i porodništvo - događanja

Obilježavanje Svjetskog tjedna dojenja, kolovoz 2008. godine

 

Pismo Ravnatelja

U Općoj bolnici "Sveti Duh" čije je rodilište na Klinici za ginekologiju i porodništvo od prosinca 2007. godine steklo prestižni status "Rodilište-prijatelj djece", u tjednu od 01. do 07. kolovoza prigodno se obilježava svjetski tjedan posvećen dojenju. Stjecanjem statusa "Rodilište-prijatelj djece" dosegnut je visoki standard boravka djeteta i majke u rodilištu, omogućujući novorođenčetu od trenutka rođenja neprekidni boravak i kontakt s majkom te prehranu dojenjem.

Činjenica je da se majka u trenutku poroda susreće s novim malim i bespomoćnim bićem, kojem želi pružiti svu svoju ljubav i podršku, iako ponekad to ne zna sama, pa joj je potrebna naša nesebična profesionalna i čisto ljudska pomoć, naše iskustvo i znanstveno potvrđene smjernice.
 
Dojenje je prirodan čin, dio kulture i ako ne postoje medicinske kontraindikacije, najbolji je način da novorođeno dijete izraste u zdravu i uspješnu osobu.
 
Svaka majka može svojom upornošću i uz potporu okoline omogućiti svom djetetu zlatni standard prehrane najmanje do 6 mjeseci njegova života isključivo dojenjem te nastavkom dojenja do dobi do dvije godine života uz dodatak ostale hrane.
 
Dojenje snaži mladi organizam novorođenčeta. Dijete koje se hrani majčinim mlijekom otpornije je na različite bolesti i infekcije. Majka pri tome rješava problem nabave nadomjesnih pripravaka i nedoumica oko toga što izabrati i što je najbolje za dijete, mlijeko je uvijek svježe i na idealnoj temperaturi. Bliski kontakt s djetetom prilikom dojenja je čin ljubavi i povjerenja koji se ničime ne može zamijeniti. Osim za dijete, dojenje ima i mnogo prednosti za majku, u prvom redu zato što i ona mora paziti na zdravu i adekvatnu prehranu, a reproduktivni organi se brže i bolje oporavljaju. Nije zanemarivo naglasiti i bitno smanjenje  financijskih izdataka za prehranu djeteta.
 
Svaki roditelj želi svome djetetu pružiti najbolje, iako nas ponekad život u tome onemogućava. Pružimo našoj djeci stoga ono što im po prirodi pripada i što čini zlatni start, kojeg je svako novorođenče zaslužilo.
 
Molimo Vas stoga da odvojite dio svog vremena i pročitate što smo pripremili za obilježavanje ovogodišnjeg svjetskog tjedna dojenja. Ako i samo jedn a "nova" majka, nakon ovog teksta, odluči početi ili nastaviti s dojenjem, postigli smo naš cilj. Naglašavamo i ovom pirlikom da su svim majkama i obiteljima naši stručni radnici uvijek na raspolaganju za sva pitanja, pomoć i podršku. 

Hvala!

RAVNATELJ BOLNICE 2008. g.
dr.sc. Mladen Bušić, dr.med.

Pismo prof.dr.sc.Josipa Grgurića
voditelja UNICEF-ovog programa "Rodilišta-prijatelji djece"
 Pismo WABA  Pismo WHO
     
Dragim roditeljima Pismo majci Razgovor o dojenju Čestitka roditeljima Upute za dojenje   Zablude i istine o dojenju

 

Prethodni događaji povodom svjetskog
tjedna dojenja

Karta nositelja virtualne baklje obilježavanja Svjetskog tjedna
dojenja
Program obilježavanja svjetskog tjedna dojenja 2008. godine Grupe za potporu dojenja  

 

Certifikat o sudjelovanju