Klinika za ginekologiju i porodništvo danas

Klinika za ginekologiju i porodništvo u svom sastavu ima slijedeće ustrojbene jedinice:

 

  Predstojnik klinike prof. dr. sc. Berivoj Mišković, prim.dr.med.
Zavod za perinatalnu medicinu Pročelnik zavoda prof. dr. sc. Berivoj Mišković, prim.dr.med.
Odjel za patologiju trudnoće i perinatalnu dijagnostiku V.D. voditelja odjela mr. sc. Tomislav Hafner, prim.dr.med.
Odjel za rodilje i babinjače Voditelj odjela dr. sc. Vladimir Blagaić, prim.dr.med.
Odjel za neonatologiju Voditelj odjela doc. dr. sc. Milan Stanojević, prim.dr.med.
Odjel za ginekologiju Voditelj odjela doc. dr. sc. Alan Šerman, dr.med.
Odjel za humanu reprodukciju i endokrinologiju V.D. voditelja odjela dr. sc. Tatjana Pavelić Turudić, prim.dr.med.
Odjel za laboratorijsku humanu reprodukciju Voditelj odjela dr. sc. Daria Hafner, dipl.ing.
Odjel za laboratorijsku citogenetiku Voditelj odjela

prof. dr. sc. Feodora Stipoljev, dipl.ing.

Poliklinika Klinike za ginekologiju i porodništvo Voditelj poliklinike prof. dr. sc Dubravko Habek, prim. dr. med

 

 

1/ Odjel za ginekologiju i humanu reprodukciju

U stacionarnom dijelu odjel raspolaže sa 33 kreveta koji su raspoređeni u 8 soba. U okviru odjela je soba za intenzivni nadzor i njegu neposredno operiranih bolesnica. Na ovom odjelu radi 7 liječnika koji se bave ginekološkom dijagnostikom i operativom te vode ambulante koje su vezane uz ovaj odjel. Na ovom odjelu obavi se oko 1000 velikih operacijskih zahvata, a isto vremeno oko 2000 malih operacijskih zahvata. Godine 1992. uveđena je ginekološka endoskopska kirurgija koja poprima sve veći zamah, te sada takve operacije dominiraju. Razvoj nabavka nove generacije endokskopskih instrumenata omogučilo je obavljanje i složenih operacijskih zahvata ovom metodom. Uz već iskusne liječnike starije generacije danas je stasala i nova generacija mladih stručnjaka. Preko 70% operacijskih zahvata uspješno se rješava endoskopskom metodom.

Učinjeni su građevinski nacrti i u tijeku su radovi novog operacijskog bloka klinike.

Godine 1993. na ovome odsjeku započeli su postupci izvantjelesne oplodnje. Krajem 1994 započela je primnjena mikromanipulacije, 1995. je rođeno prvo dijete u Republici Hrvatskoj začeto ovim postupkom (IVF-ICSI).

Godišnje na ovom odsjeku se učini oko 5000 pregleda, 150 inseminacija, 500 punkcija folikula, 50 HSG-a, preko 1200 spermiograma.


2/ Odjel za porodništvo

Na odjelu za porodništvo postoji tzv. priprema, sa 6 kreveta gdje se obavlja priprema rodilja za porod. Sam akt rađanja obavlja se u tri rađaonska boksa. Operacijski zahvat (carski rez) obavlja se u operacijskoj sali ovog odsjeka. U našoj rađaonici više od 20% poroda obavi u epiduralnoj analgeziju, a oko 20% poroda završi carskim rezom.

Uz liječnike specijaliste u rađaoni su stalno prisutni specijalizanti koji ovdje ovladavaju vještinama struke. Na odjelu rade i primalje u dnevnom rasporedu i smjenama. U našem rodilištu obavi preko 3000 poroda i učini 600 carskih rezova. Trend kretanje broja poroda u našem rodilištu u stalnom je porastu. Tako smo 2004. obavili 2800 poroda, 2005. 3072 poroda, 2006. 3113 poroda i 2007. 3247 poroda.

U ovaj odjel spada i odsjek za postnatalnu skrb (babinjače). Odjel raspolaže sa 32 kreveta u komfornim sobama od kojih svaka ima tri kreveta i sanitarni čvor. Od prosinca 2007. rodilište je prozvano rodilištem prijateljem djece od strane Unesca zbog dostignuća u pogledu brige o novorođenčadi. U svim sobama smješteni su i mali krevetići za novorođenčad tzv. „rooming in“, u srvhu intimnijeg i kontakta majke i djeteta. O njezi babinjača cjelodnevno i u smjenama brinu primalje.

U sklopu odjela za opstetriciju djeluje i odsjek antenatalne skrbi (patologija trudnoće).  Ovaj odsjek ima 28 kreveta smještenih u 11 soba, odjelnu ambulantu za visokorizičnu trudnoću. U svrhu dijagnostike odjel raspolaže s modernim UZV aparatom. Uz pomoć ultrazvuka dijagnosticiraju se morfološke anomalije ploda. U suradnji s citogenetskim laboratorijem otkrivaju se genetske anomalije ploda analizom fetalnih stanica iz plodove vode (rana amniocenteza), ili iz krvi pupkovine (kordocenteza). Godišnje se učini preko 400 ranih amniocenteza, oko 30 kordocenteza, te 50 biopsija korionskih resica (CVS). Na odjelu se liječe i druga oboljenja vezana uz trunoću, npr. gestoze, dijabetes, RH imunizacija, itd.
U dijagnostiku prijetećih pobačaja, u bolnici se izvode elektromiografije maternice (EMG). Ovakom analizom EMG aktivnosti uterusa i pravilni izborom kombinirane tokolitičke terapije 1991. godine upješno smo doveli trudnoću petoraka do termina. To su prve petorke u bivsoj drzavi. Rođene su četiri zdrave djevojčice i jedan zdravi dječak. Težine su bili od 1260 do 1740 grama.

3/ Centar za ultrazvuk

4/ Laboratorij za humanu reprodukciju