Upute za trudnice, rodilje, majke i očeve

Drage naše trudnice, rodilje, majke i očevi
 

Radi lakšeg snalaženja na našoj Klinici navodimo Vam nekoliko važnih i korisnih informacija.
 

Nazočnost oca na porođaju je dugogodišnja tradicija na našoj Klinici. Očevi trebaju pohađati „Tečaj za trudnice“.
 

Epiduralnu analgeziju u pravilu je moguće dobiti tijekom 24 sata. Ponekad se može kratkotrajno odgoditi zbog iznimne opterećenosti rađaonice (hitni slučajevi, veliko brojno stanje i sl.). U takvim situacijama molimo za Vaše strpljenje i razumijevanje.
 

Porođaj se obavlja uz puno uvažavanje Vaših želja i potreba. Pri tome moramo paziti da se u potpunosti poštuju stručne smjernice. Tijekom prvog porođajnog doba možete šetati ili koristiti ergonomske lopte. Sam porođaj se izvodi u poluležećem ili polusjedećem položaju na najmodernijim ergonomskim rađaonskim stolovima. Urez međice (tzv. epiziotomija) se radi samo kada za to postoji medicinska indikacija. Unatrag nekoliko godina broj ureza međice je smanjen i kreće se oko 20%. Istovremeno broj ozljeda međice nije povećan. Kardiotokografski nadzor ploda (CTG), lijekove i „Drip“ trudimo se koristiti svrhovito i racionalno.
 

Carski rez se izvodi poštednim operativnim tehnikama koje su prilagođene indikaciji i datoj situaciji u porođaju. Skoro u pravilu se koristi lokalna tzv. spinalna anestezija dok se opća koristi puno rjeđe uglavnom zbog hitnosti ili drugih okolnosti. Udio carskih rezova se kreće oko 19%, što je za rodilište tercijarne razine s velikim udjelom patoloških trudnoća prihvatljivo.

 

Rodilište – prijatelj djece“ je naziv i priznanje koje je našoj Klinici dodijelio UNICEF 2007. godine. To podrazumijeva određena pravila („10 koraka“) kao što su npr. kontakt majke i djeteta odmah nakon porođaja („koža na kožu“), njihov zajednički boravak te poticajno i pravilno dojenje i drugi. O tome se opširnije možete informirati na našim web stranicama i oglasnim pločama. Ukoliko ste umorni i neispavani ili ako je to Vaš osobni stav, dijete može boraviti odvojeno na neonatološkom odjelu onoliko dugo koliko želite. Nemojte se ustručavati tražiti pomoć liječnika i sestara bilo kada. Osim jedne dvokrevetne, sve sobe na odjelu babinjača su trokrevetne sa dječjim krevetićima i pripadajućim sanitarnim čvorom.

Posjete na Odjelu rodilja i babinja (babinjače) moguće su radnim danom, subotom, nedjeljom i praznicima od 16,00 do 17,00 sati

Vaše primjedbe, sugestije i pohvale su dobrodošle i mogu nam biti samo od pomoći