Svjetski Dan srca - obilježen u KBSD i 2019. g.

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SRCA U KB „SVETI DUH“ 2019. GODINE

Tomislav Maričić, bacc.med.techn.
 

Svjetska kardiološka federacija posvećena je vodećoj ulozi u globalnoj borbi protiv srčanožilnih bolesti. Godine 2000. utemeljila je obilježavanje Svjetskoga dana srca u cilju informiranja ljudi širom svijeta kako su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, odnoseći 17,9 milijuna života svake godine. Svjetski dan srca je godišnji događaj koji se održava na dan 29. rujna. Svake godine obilježavanje toga dana ima različitu tematiku odražavajući ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca. Obilježavanjem Svjetskog dana srca, zajedno s članovima, Svjetska kardiološka federacija obavještava da se najmanje 80% prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti može izbjeći ako se četiri glavna faktora rizika – uporaba duhana, nezdrava prehrana, tjelesna neaktivnost i štetne uporabe alkohola – kontroliraju.

Slogan Svjetskog dana srca ove godine je „BUDI HEROJ SRCA“. Dana 30. rujna 2019. godine u KB „Sveti Duh“ obilježen je Svjetski dan srca. Akcija je provedena na inicijativu Glavne sestre Zavoda za bolesti srca i krvnih žila i učiteljica Srednje medicinske škole Vrapče, a uz podršku Pročelnice Zavoda za bolesti srca i krvnih žila, Glavne sestre Klinike za unutarnje bolesti te Pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo i Ravnatelja KB „Sveti Duh“. U atriju bolnice organizirano je u vremenu od 9.00-12.00h za bolesnike, posjetitelje bolnice kao i za zdravstveno i nezdravstveno osoblje bolnice, mjerenje krvnog tlaka, određivanje vrijednosti glukoze u krvi, mjerenje tjelesne težine, određivanje BMI i na kraju savjet liječnice specijalizantice kardiologije na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila. Prisutnima je podijeljen promotivni materijal. U akciji je obuhvaćeno oko 230 sudionika. Akciju su proveli liječnici, medicinske sestre i nastavnice stručnih predmeta s učenicima Medicinske škole Vrapče. Glavna svrha obilježavanja Svjetskoga dana srca je upozoravanje cjelokupne javnosti na problem kardiovaskularnih bolesti u suvremenom svijetu, s obzirom na njihov utjecaj na sveukupni pobol i smrtnost pučanstva. Isto tako svrha obilježavanja je i educiranje javnosti o mogućnostima sprječavanja kardiovaskularnih bolesti od kojih umire skoro svaka druga osoba u zemljama tzv. zapadne civilizacije. Prigodom Svjetskoga dana srca čvrsto odlučite krenuti u akciju, kako biste Vi i Vaša obitelj sačuvali i učinili Vaše srce zdravim i tako ostvarili trajni boljitak za Vaše zdravlje.

  • Na ovogodišnji Svjetski dan srca, želimo da svaki/a od vas bude Heroj srca putem ovih obećanja: Obećanja obitelji da ćeš kuhati i jesti zdravije, više vježbati i prestati konzumirati duhan.

  • Obećanja djeci da ćeš im pomoći da postanu aktivnija i kažu NE pušenju.

  • Obećanja zdravstvenih djelatnika da će pomoći pacijentima pri prestanku pušenja, u smanjivanju kolesterola i podizanju svijesti o svim uzrocima srčanožilnih bolesti.

Obećanje MOME i TVOME SRCU: BUDI HEROJ SRCA!

Zahvaljujemo svim sudionicima akcije i nadamo se da ćemo i nadalje zajednički aktivno sudjelovati u pokretu za bolje zdravlje srca i za stvaranje okruženja koje omogućuje ljudima zdrave životne navike!

Pogledajte letak (u pdf-u)

Pogledajte i galeriju slika: