Obilježavanje svjetskog Dana Srca

galerija slika:

 

Obilježavanje Svjetskog dana srca u KB „Sveti Duh“ 2015. godine

Autor: Tanja Lupieri, mag.med.techn.

Fotografije: Tomislav Maričić, bacc.med.techn.

Ove godine je obilježen Svjetski dan srca u KB „Sveti Duh“. Tema Svjetskog dana srca ove godine usmjerena je na stvaranje zdravog okruženja gdje će svaki pojedinac imati mogućnost pravilnog izbora u cilju očuvanja zdravlja srca, kao i sveopćeg zdravlja, uz slogan: «Odabir za zdravo srce, za svakoga i svugdje ».

Akcija je provedena 25. rujna 2015. godine na inicijativu predstojnice Zavoda za bolesti srca i krvnih žila, glavne sestre Klinike za unutarnje bolesti i glavne sestre Zavoda za bolesti srca i krvnih žila, a uz podršku ravnatelja i pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo KB „Sveti Duh“.

U atriju bolnice organizirano je u vremenu od 9.00-13.00 h za bolesnike, posjetitelje bolnice kao i za zdravstveno i nezdravstveno osoblje bolnice, mjerenje krvnog tlaka, određivanje vrijednosti glukoze u krvi, mjerenje postotka masnoće u tijelu, mjerenje tjelesne težine, određivanje BMI i na kraju savjet liječnice specijalizantice na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila. Prisutnima su također podijeljene i velike količine promotivnog materijala. U akciji je obuhvaćeno 378 sudionika. Akciju su proveli liječnici, medicinske sestre i pripravnice KB „Sveti Duh“, a u akciji su aktivno sudjelovale nastavnice stručnih predmeta s učenicima Medicinske škole Vrapče.

U centralnoj predavaonici u 13.00 h organizirano je za djelatnike, bolesnike i posjetitelje bolnice predavanje povodom svjetskog dana srca koje je održao dr. Gulin.

Glavna svrha obilježavanja Svjetskoga dana srca je upozoravanje cjelokupne javnosti na problem srčanožilnih bolesti u suvremenom svijetu, s obzirom na njihov utjecaj na sveukupni pobol i smrtnost pučanstva. Isto tako svrha obilježavanja je i educiranje javnosti o mogućnostima sprječavanja srčanožilnih bolesti od kojih umire skoro svaka druga osoba u zemljama tzv. zapadne civilizacije. Srčanožilne bolesti uzrok su 17,3 milijuna smrti u svijetu godišnje, a u Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti (47,4% ukupno umrlih). Posljednjih 15-tak godina prisutan je pozitivan trend smanjenja smrtnosti od srčanožilnih bolesti u Hrvatskoj, ali one su i dalje vodeći uzrok smrtnosti i pobola.

Često društvo osuđuje samo pojedinca koji boluje od srčanožilnih bolesti – zbog pušenja, prekomjernog unosa hrane i pića, te nevježbanja. Ali okruženje u kojemu živimo, radimo i igramo se može imati značajan utjecaj na našu sposobnost pravilnog odabira za zdravlje srca. No svi mi moramo poduzeti aktivnosti kako bismo pravilno odabrali i to ostvarili u vlastitim domovima, u zajednicama u kojima živimo, kao i u našim državama.

Zahvaljujemo svim sudionicima akcije i nadamo se da ćemo i nadalje zajednički aktivno sudjelovati u pokretu za bolje zdravlje srca i za stvaranje okruženja koje omogućuje ljudima zdrave životne navike!

 

Literatura:

1. http://www.hzjz.hr/svjetski-dan-srca-29-rujna-2015/. Preuzeto: 02.10.2015.

2. http://worldheartday.org/. Preuzeto: 02.10.2015