Postupnik endoskopije gornjeg dijela probavnog sustava (ezofagogastroduodenoskopije)

I. INDIKACIJE


A. DIJAGNOSTIČKE:
1. Otkrivanje mjesta krvarenja u gornjem dijelu GI – trakta
2. Uzimanje uzoraka sluznice jednjaka, želuca i dvanaesnika za histološku ili citološku analizu (npr.kod radiološki viđenih promjena)
3. Portalna hipertenzija
4. Praćenje zacjeljivanja medikamentozno tretiranih vrijedova želuca
5. Alarmantni simptomi (odinofagija, disfagija, mršavljenje, anemija)
6. Povraćanje nepoznatog uzroka
7. Dispeptične smetnje koje ne reagiraju na terapiju
8. Simptomi refluksnog ezofagitisa koji ne reagiraju na terapiju
9. Analiza oštećenja sluznice nakon ingestije kaustika
10. Uzimanje uzoraka kod infekcija (npr. citomegalovirus) ili bolesti (npr. kod odbacivanja organa) u imunokompromitiranog pacijenata

B. TERAPIJSKE:
1. Polipektomije
2. Vađenje stranih tijela iz jednjaka, želuca i dvanesnika
3. Mrvljenje bezoara
4. Zaustavljanje nevaricealnog krvarenja (skleroterapija, metalne kvačice, toplinska sonda, elektrokoagulacija)
5. Zaustavljanje varicealnog krvarenja (skleroterapija, ligacije)
6. Dilatacije benignih ili malignih striktura ( baloni, bužije, laserska evaporizacija tumora)
7. Postavljanje stentova
8. Perkutana endoskopska gastrostoma ili jejunostoma


II. KONTRAINDIKACIJE

A. APSOLUTNE:
1. Šok
2. Akutni miokardni infarkt
3. Teška dispneja s hipoksemijom
4. Koma (ako pacijent nije intubiran)
5. Akutna perforacija jednjaka ili vrijeda želuca i dvanaesnika
6.Atlantoaksijalna subluksacija
B. RELATIVNE:
1. Nekooperativni pacijent
2. Koagulopatije
3. Miokardna ishemija
4. Aneurizma torakalne aorte


II. PRIPREMA

1. ENDOSKOPSKE JEDINICE
Endoskopske pretrage (u daljnjem tekstu: ezogagogastroduodenoskopija - EGD) izvode se u posebno opremljenim Endoskopskim jedinicama uz propisno odjeveno zdravstveno osoblje. Pretragu izvodi liječnik - endoskopičar i endoskopska medicinska sestra, po potrebi kod terapijskih postupaka, i dvije endoskopske medicinske sestre. Pretraga se izvodi u svjesnom stanju pacijenta i natašte te u općoj anesteziji kod pacijenata koji ne mogu drugačije podnijeti proceduru.

2. UPUTSTVA ZA PACIJENTE
Navedena su uputstva za pacijente: ukratko je objašnjeno što je EGD i kada se liječnik odlučuje za ovu pretragu, što je potrebno za pripremu, kako se izvodi pretraga, kako se postupa nakon izvršene pretrage i koje su moguće komplikacije.

3. INFORMIRANI PRISTANAK
Prije izvođenja pretrage, pacijent potpisuje informirani pristanak.


III. TEHNIKA IZVOĐENJA EZOFAGOGASTRODUODENOSKOPIJE


1. Prije ezofagogastroduodenoskopije pacijent je natašte 6 do 8 sati.
2. Prije izvođenja pretrage, endoskopičar treba pregledati medicinsku dokumentaciju, upoznati se s postojećim tegobama pacijenta i s njegovim objektivnim fizičkim i psihičkim statusom.
3. Ukoliko pacijent ima totalnu ili parcijalnu zubnu protezu koja nije fiksirana, potrebno ju je ukloniti prije izvođenja pregleda.
4. Pacijent je u početnom lijevom dekubitus položaju s glavom na čvršćem jastuku i vratom koji je djelomično fleksiran.
5. Pacijentu se, između zuba / desni, stavlja plastični, cilindrični i šuplji zaštitnik koji on blago ugrize.
6. Endoskopičar lijevom rukom (kod ljevaka je obrnuto) pridržava endoskop, a desnom rukom drži držak endoskopa na udaljenosti od 25 do 30 cm (od vrha endoskopa) u djelomično fleksiranom položaju (600).
7. Vrh endoskopa uvodi se u usta i blago potiskuje korijen jezika prema dolje te se uvodi u orofarinks, zatim u hipofarinks.
8. Pod direktnom vizualizacijom (pod kontrolom oka) koristeći blagi pritisak, vrh endoskopa blago se potiskuje kroz epiglotis prema krikofaringealnom dijelu. Nakon toga nježno se ubaci endoskop u lumen jednjaka za vrijeme relaksacije krikofaringealnog dijela (to se postiže gutanjem od strane pacijenta).
9. Nakon što je endoskop prošao gornji jednjačni sfinkter, daljnje napredovanje endoskopa treba biti isključivo pod direktnom vizualizacijom (pod kontrolom
oka) i sa dovoljnim ubacivanjem zraka (insuflacijom) koja omogućava vizualizaciju.
10. Endoskopski pregled jednjaka (ezofagoskopija) obuhvaća makroskopski izgled sluznice, lumen i peristaltiku jednjaka.
11. Endoskopski pregled jednjaka završava u distalnom dijelu, identifikacijom gastroezofagealne junkcije: prikazuje se u vidu nazubljene linije, tj. promjene boje sluznice od bijele prema koraljno-koloriranoj sluznici (Z-linija) i donjim jednjačnim sfinkterom.
12. Prolaskom vrha endoskopa kroz kardiju i ulaskom u subkardijalni dio započinje pregled želuca (gastroskopija). Tijekom pregleda vrši se dozirana insuflacija zraka čime se odvaja prednji od stražnjeg zida želuca i omogućuje analiza lumena i sluznice želuca.
13. Endoskopskim pregledom želuca analiziraju se svi dijelovi želuca: kardija, forniks, korpus, angulus, antrum, prepilorični dio i pilorus; mala i velika krivina želuca; prednja i stražnja stijenka želuca. Analiza se izgled sluznice, nabori, izgled lumena i peristaltika.
14. Kod analize motiliteta (peristaltike) želuca osobito je važno prikazati i analizirati antrum želuca.
15. U bulbus dvanaesnika ulazi se kroz pilorus, uz dozirano „ubacivanje“ zraka i blagim potiskivanjem endoskopa pod kontrolom oka.
16. Uvođenje endoskopa u niže dijelove dvanaesnika blago je i pažljivo, uz stalno promatranje lumena (pod kontrolom oka).
17. Iz bulbusa dvanaesnika ulazi se u drugi segment dvanaesnika koristeći ručno okretanje endoskopa u smjeru kazaljke na satu i okrećući vrh endoskopa prema natrag (prema desno).
18. Bulbus dvanaesnika i pilorički kanal najbolje se vizualiziraju s polaganim izvlačenjem endoskopa, a u isto vrijeme rotirajući vrh s uvrtanjem osi od jedne prema drugoj strani lumena.
19. Endoskopski pregled dvanaesnika (duodenoskopija) uključuje: prikaz pilorusa, bulbarnog proširenja i njegovog vrha, gornjeg koljena, papile Vateri, donjeg koljena i duodenojejunalne fleksure.
20. U dvanaesniku analiza se lumen, zidovi (strane), izgled sluznice i njeni cirkularni nabori.
21. Kod povratka endoskopom u želudac, posebna pažnja treba se posvetiti angulusu i gastroezofagealnoj junkciji, vizualizirajući oboje s retrofleksijom kao i s pregledavanjem prema naprijed. Endoskop je u maksimalnoj retrofleksiji, s vrhom okrenutim prema gore (u J- formi). Rotacijom endoskopa koji je u kompletnoj retrofleksiji postiže se kompletna vizualizacija kardije želuca.
22. Polaganim izvlačenjem endoskopa s rotacijom vrha od 3600, odstranjuje se višak zraka iz želuca (sukcijom).