Postupnik: Samostalna primjena inzulinske terapije

Bolesnik dobiva preporuku za terapiju inzulinom, u slučaju jasno reducirane funkcije beta stanica, koja se odražava u reduciranoj koncentraciji C- peptida i hiperglikemiji s posljedičnomm glikotoksičnosšću. U hospitalnim uvjetima upućuje se na rizike i modalitet primjene terapije inzulinom u kućnim uvjetima. Dobiva upute o sastavljanjuu pena, namještanju igle, pravilnom odabiru ubodnog mjesta (subkutano masno tkivo abdomena, mišići natkoljenice i nadlaktice). Pri tom ga se upozorava na mogućnost lipodistrofije, u slučaju stalne primjene inzulinske trepije na isto mjesto, te o potrebi 10-sec. intervala u kojem se inzulinska igla zadržava u tkivu, da ne bi došlo do curenje inzulina i time smanjenja terapijske doze. Bolesnik dobiva informacije o prolaznim nuspojavama inzulinske terapije ( smetnje vida), isto tako upozorva ga se na moguće fatalne učinke terapije inzulinom (gubitak svijesti, koma) u slučaju teške hipoglikemije. Blage hipoglikemije i hipoglikemijske reakcije dužan je samostalno zbrinuti, stoga se naglašavaju momenti u kojima ih treba izbjegavati. To su uobičajene fizičke aktivnosti - rad sa strojevima, u prometu, na visini. Svaka hipoglikemija doprinosi trajnim oštećenjima CNS-a. Određivanje konačne doze bazalnog inzulina, postiže se titrianjem doze bazalnog inzulina u kućnim uvjetima do one razine kojem se postiže stabilna razina glikemije do razine 6-7 mmol/L . Prandijalni inzulin , kratkog djelovanja prilagođava se veličini glavnog obroka u kojem su sadržani pravilni omjeri ugljikohidrta, proteina i masnoća. Postprandijalne vrijednosti oslikavaju primjeren kalorijski unos 2 sata nakon mješanog obroka i služe bolesniku u procjeni vlastitog prehrambenog režima. Ukoliko su oni povišeni potrebno je reducirati obrok ili povećati tjelesnu aktivnost. Svaki bolesnik koji posjeduje inzulinsku terapiju u kući mora posjedovati kontrregularni hormon u( glukagon) u vidu gotovog pena koji može primijeniti obitelj u slučaju teške hipoglikemij. Članovi obitelji također dobivaju upute o samo primjeni inzulinske terapije i kontrolni glikemije putem glukometra,

U režimu s predmješanim inzulinom koji ima 12h djelovanje , podjeljenje su 2/3 potrebnog inzulina u period jutarnje primjene neposredno pred obrok, a 1/3 u večernjem periodu također neposredno pred obrok. Noviji brzodjelujući inzulini imaju prednost davanja neposredno pred obrok, ili najkasnije 5 min poslije obroka. Prandijalni inzulin daje se 5 min prije ili neposredno pred obrok čime se olakšava fleksibilnost u dnevnom ritmu i podiže kvalitetu života bolesnika.

Vrijednosti glikemije i doze inzulina bilježe se u dnevnik samokontrole i preprandijalnom i postprandijalnom 2-satnom intervalu.